Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2018. 09. 03.

Egyiptomban szélsőséges muszlimok tüntettek egy kopt templom megnyitása ellen

2018. 09. 03.

A pénteki ima után több száz muszlim tüntetett Egyiptom egyik kis falujában. A szélsőségesek körbevették a templomot elzárva az utat a keresztény hívők előtt.

A közelmúltban immár negyedik alkalommal tüntettek Ezbet Sultan község muszlim lakossága, miután a kopt egyház megnyitotta a falu első keresztény intézményét.

A dühödt szélsőséges tüntetők megrongálták a templom külső homlokzatát, közben keresztényellenes szavakat skandáltak. A rendőrséget a helyi pap hívta ki miután már az imahelyre érkező hívőket is bántalmazni kezdték a muszlim tüntetők.

A helyi keresztények már több alkalommal is panaszt nyújtottak a hatóságok felé, hogy a muszlimok folyamatosan zaklatják és bántalmazzák őket, de mint ahogy most is, így korábban sem vonták felelősségre a támadókat.

A település kétezer lakosából több mint négyszáz kopt keresztény, akik hosszú évekig a szomszédos Safat Al-Khimar faluba jártak imádkozni. Nyolc évvel ezelőtt a koptok már egy házban gyűltek össze heti rendszerességgel imádkozni. Majd az Al-Minyai püspökség egy kétszintes 130m2-es ingatlant vásárolt a községnek, amiben a földszinten egy templomot, az emeleten egy óvodát alakított ki.

Azóta a muszlimok három tüntetést (július 6. 7. 13.) szervezetek a templom elé. Ennek hatására püspökség ideiglenes felfüggesztette a templom nyitva tartását. Egy hónappal később miután csillapodni látszottak a kedélyek, a templom újból kinyitotta kapuit a hívők előtt, aminek következményeként a szélsőséges muszlimok ismét tüntetésbe kezdtek.

A kopt egyház többször figyelmezette a hatóságokat, hogy a következmények nélküli keresztényellenes atrocitások könnyen elfajulhatnak és súlyos etnikai konfliktushoz is vezethetnek.

Egyiptom lakosságának több 10%-a keresztény. A közelmúltban egyre jobban elszaporodtak a keresztények elleni támadások, amiket gyakran nem is terrorszervezetek, hanem a civil muszlim lakosság követi el.

S4C.news – Kassab Adonis, Forrás és képek: copts-united.com

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑