Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2018. 03. 12.

Egyiptomban találkoztak az izraeli és szaúdi tisztviselők

2018. 03. 12.

Vezető izraeli és szaúd-arábiai tisztviselők állítólag titkos találkozókat tartottak Kairóban a múlt héten.

Egy palesztin hatósági tisztviselő pénteken a dubaji székhelyű Al Khaleej Times-nak az egyiptomi tisztviselők közvetítésével tartott megbeszéléseket “jelentős fejlődésnek” nevezte a Tel-Aviv és Rijád közötti lassan felmelegedő kapcsolatokban, mely szerinte aláássa a Ramallah székhelyű palesztin kormányt.

“Az Izrael és Szaúd-Arábia közötti meleg kapcsolatok károsan hatnak a Palesztin Hatóságra. Úgy tűnik, hogy már nem Izrael a legnagyobb ellenség a régióban” – mondta.

A kapcsolatok egyik első látható jeleként (70 évre visszamenőleg) múlt héten a szaúdik engedélyezték az Air Indiának, hogy a szaúdi légtéren keresztül repülhessenek Izraelbe.

A Palesztin Hatóság tisztviselője szerint egy luxusszállodában, az egyiptomi tisztviselők jelenlétében folytatott megbeszélések során Izrael, Egyiptom és Szaúd-Arábia gazdasági érdekeivel is foglalkoztak, különösen a Vörös-tenger térségében.

Számos arab ország azt tanácsolta Mahmud Abbasz palesztin hatósági elnöknek, hogy fogadja el Donald Trump amerikai elnök közel-keleti béketervének javaslatait egy csütörtöki jelentés szerint.

A magántulajdonban lévő egyiptomi Al Shorouk újság egy arab diplomatát idézett Kairóban, aki arra figyelmeztetett, hogy a palesztinok a jövőben “bánni fogják”, amiért nem fogadták el azt, amit ma túl kevésnek tartanak.

Az amerikai kormány várhatóan az elkövetkező hetekben jelenti be béketervének főbb pontjait, állította az egyiptomi újság. Kormány tisztviselők korábban azt nyilatkozták, hogy a terv kidolgozása már a végső fázisban van, de nem árulták el, mikor mutatják be.

Abbász a még készülőben lévő tervet “az évszázad arculcsapásának” nevezte, kigúnyolva Trumpot, aki az “évszázad megállapodásaként” hivatkozott rá. Dühöngve az Egyesült Államok azon döntése miatt, hogy elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként és a nagykövetséget áthelyezi a szent városba, Rámalláh megszakította a kapcsolatokat az amerikai tisztviselőkkel, köztük a békefolyamatokért felelős tárgyalópartnereket, Jared Kushnert és Jason Greenblattot.

Abbász két héte állítólag azt mondta a kormányon levő Fatah frakció egyik tagjának, hogy nincs szándékában “árulóként” befejezni az életét, utalva a béketervre.

Az egyiptomi újság szerint Abbász azt mondta az arab vezetőknek, akik találkoztak vagy kapcsolatba léptek vele az utóbbi időben, hogy attól tart, árulással fogják vádolni, ha elfogadja, amit Izrael ajánl a palesztinoknak.

Azonban az arab vezetők egyike elutasította Abbász érvelését, mondván, eljött az ideje “felkészíteni az arab közvéleményt az új fázisra.”

Az egyik arab ország tisztviselői – a diplomata szerint – elmondták Abbásznak, hogy nincs mód arra, hogy a palesztinok “ellenálljanak Izrael sziklaszilárd álláspontjával szemben bizonyos kérdésekben, például ragaszkodását az izraeli katonai erők jelenlétéhez a határ mentén Izrael és Jordánia között, attól tartván, hogy szélsőséges csoportok beszivároghatnak a határon, és eljuthatnak Galilea és Jeruzsálem pereméhez.”

A jelentés szerint az az arab ország, amely ezt az üzenetet közvetítette Abbásznak “megértést mutatott az izraeli követelésék iránt”, hogy az izraeli és a Jordán határ közötti biztonsági ellenőrzést fenntartsák.

Az amerikaiak, a jelentés szerint, értesítették az arab országokat, hogy Trump azon döntése, hogy áthelyezi az amerikai nagykövetséget Tel Avivból Jeruzsálembe, “egy amerikai erőfeszítés része, hogy meggyőzze Izraelt, különösen a keményvonalasakat, hogy belemenjenek abba, hogy engedményeket tegyenek a palesztinoknak.”

Trump többször elismételte, hogy Izrael meg fogja fizetni az árát Jeruzsálem elismerésének, de többet nem árult el. Benjamin Netanjahu miniszterelnök a héten találkozott Trumppal a Fehér Házban, de a riportereknek azt nyilatkozta, hogy ez a téma nem került szóba a tárgyalás alatt.

Legalább egy arab ország világossá tette az amerikaiak számára, hogy az arabok nem fognak elfogadni egy olyan béketervet, amely nem tartalmazza Kelet-Jeruzsálem elismerését mint a jövőbeni palesztin állam fővárosa.

Egy magas rangú Hamasz tisztviselő azt nyilatkozta az újságnak, hogy az egyiptomiak biztosították a terrorszervezetet, hogy Kairó nem fogad el semmilyen olyan tervet, amely nem követeli meg egy palesztin állam létrehozását, Kelet-Jeruzsálem fővárossal “az 1967-es határokon”.

Az egyiptomiak megerősítették támogatásukat a palesztin menekültek és leszármazottaik “visszatérési joga” iránt Izraelbe, állította a Hamász tisztviselő.

A múlt hónapban egy magas rangú tagokból álló Hamász küldöttség, amelyet Ismail Haniyeh vezetett, három hetet töltött Kairóban, ahol számos kérdésben megbeszéléseket folytattak az egyiptomi kormányzati tisztviselőkkel, többek között az Abbász Fatah-mozgalmával kötött – jelenleg haldokló – megbékélési megállapodásról és a határ menti biztonsági intézkedések megerősítéséről Egyiptom és a Gázai övezet között.

A Hamász tisztviselő egyiptomiakat idézve azt mondta, hogy Kairó határozottan ellenezi a “palesztinok Szinájra való betelepítésének” elképzelését.

Az egyiptomi álláspont válasz egyes meg nem erősített arab média jelentésekre, amelyek azt állították, hogy Trump béketerve szerint a Szináj bizonyos részeit hozzácsatolnák egy jövőbeni palesztin államhoz.

Orientalista.hu – Újkelet

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑