Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2018. 02. 22.

Egyiptomban terror listára került a Muszlim Testvériség több vezetője

2018. 02. 22.

A kairói Büntető Bíróság (Egyiptomban ugyanis a polgári peres ügyeket és a büntető ügyeket nem ugyanaz a bíróság tárgyalja.) Abdel Moneim Abul Futuh-t a terroristának minősített személyek listájára tette.

A Muszlim Testvériség egyik korábbi vezetője és meghatározó személyisége egyben egy új politikai párt arca a hamarosan esedékes egyiptomi választásokon. Az Erős Egyiptom Pártja (Misr Al-Qawia) kifejezetten a 2015-ös választásokra jött létre és a Muszlim Testvériség más fontos személyiségei is megtalálhatóak a szerveződésben.

A Muszlim Testvériség azonban nem egy párt, hanem egy mozgalom, mely az 1950-es évek óta tiltólistán van Egyiptomban. (Azóta, amióta merényletet kíséreltek meg Nasszer elnök ellen.) Az egyiptomi alkotmány egyik paragrafusát kizárólag miattuk hozták létre, mely kimondja, hogy: ,,Az Egyiptomi Arab Köztársaságban tilos felekezeti, vagy vallási alapon pártot létrehozni.,, Éppen ezért a mozgalom tagjai több politikai pártban és szervezetben is jelen vannak és így próbálnak bejutni a parlamentbe és a kormányzósági gyűlésekbe. Nem is sikertelenül, hiszen 2011-ben Szabadság és Igazság Pártja néven pártot alapítottak és a 2011-es választáson jelentős sikereket értek el. A 2012-es elnökválasztáson pedig az ő soraikból került ki a köztársasági elnök Mohamed Morsi.

A bíróság a Muszlim Testvériség több tagjának letartóztatását is elrendelte és Abdel Moneim Abul Futuh-t 15 napos elzárásra ítélte. A bíróság ezt azzal indokolta, hogy a terrorista szervezetek megakadályozása céljából megalkotott 2015.évi 8. törvény alapján a szervezet vezetőit a terrorista személyek listájára lehet helyezni. A Muszlim Testvériség vezetői ugyanis a bíróság szerint a március hónapban esedékes választások megzavarására készültek és ezzel veszélyeztetik az ország stabilitását, valamint semmibe veszik az ország alkotmányát.

 Orientalista.hu – Al-Isfahani (Al-Arabiya)
 

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑