Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2017. 05. 27.

Egyiptomi elnök: Mindenütt lecsapunk a terroristákra

2017. 05. 27.

Egyiptom folytatni fogja a terrorizmus elleni küzdelmet országszerte és az ország határain túl is – jelentette be Abdel-Fattah Al-Sisi elnök a 28 életet követelő, kopt keresztények elleni fegyveres támadást követően pénteken.

„Rendíthetetlenül hajtunk végre csapásokat a terrorista csoportokra az országon belül, és annak határain kívül is. Miközben ezt mondom már folynak a csapások a szélsőségesek támaszpontjai ellen, amelyeket a pénteki támadásban résztvevő fegyveresek használtak” – mondta Al-Sisi.

Az egyiptomi hadsereg névtelenséget kérő tisztségviselői szerint az észak-afrikai állam légierejének harci repülőgépei a nap folyamán hat légitámadást hajtottak végre Líbiában, Derna kikötővárosa melletti bázisok ellen, ahol Kairó szerint a pénteki támadást végrehajtó szélsőségeseket kiképezték.

Az illetékesek szerint a bombázások folytatódni fognak. A tisztségviselők hozzáfűzték: az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló Dernai Mudzsahedek Súra Tanácsa nevű helyi milíciát támadták a harci repülőgépek.

Az egyiptomi elnök beszédében megfogadta, hogy támadást intéznek az Egyiptom ellen támadó terroristák kiképzőbázisai ellen bárhol is legyenek azok.

Sisi elmondta azt is, hogy a szélsőségesek célja tönkretenni az egyiptomi gazdaságot, és az ország társadalmi békéjét. Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet stratégiája arra irányul, hogy éket verjen az egyiptomi muszlimok és keresztények közé. Hangsúlyozta: az iszlamisták „küldetése véget ért Szíriában, és most Egyiptomba akarnak átjutni”.

Sisi szerint szigorúan meg kell büntetni a terrorizmust támogató országokat. Az egyiptomi államfő felszólította Donald Trump amerikai elnököt, hogy álljon az élére a terrorizmus ellen világszerte folytatott küzdelemnek.
Az egyiptomi hatóságok legfrissebb adatai szerint legalább 28 ember meghalt, huszonketten pedig megsebesültek kopt keresztények elleni fegyveres támadásban pénteken az Egyiptom déli részén fekvő el-Míneja tartományban. A kopt zarándokok két autóbusszal és egy teherautóval tartottak sivatagos területen át a Kairótól több mint 200 kilométerre délre található

Magágában álló Hitvalló Szent Sámuel kopt szentről elnevezett kolostorhoz, amikor mintegy tíz maszkos, egyenruhás támadó Adva városánál a Felső-Egyiptomba vezető úton megállította a menetet és automata fegyverből tüzet nyitott rájuk. A támadók elmenekültek.

A 92 milliós lélekszámú egyiptomi lakosság 10 százalékát kitevő koptok a közelmúltban több véres merénylet célpontjai voltak.

Orientalista.hu  – MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑