Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Egyiptom

2015. 05. 20.

Egyiptomi nők csak hatósági engedéllyel utazhatnak Törökországba, nehogy a dzsihadistákhoz csatlakozzanak

2015. 05. 20.

A 18 és 40 év közötti egyiptomi nők mostantól csak külön engedéllyel utazhatnak Törökországba, mivel a kairói hatóságok így akarják megakadályozni, hogy egyre több muzulmán asszonyt csábítsanak magukhoz az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet harcosai – adta hírül honlapján az al-Vatan című egyiptomi napilap hétfőn.

A kairói repülőtéren már pénteken visszafordítottak nyolc Törökországba készülő nőt, akiket a biztonságiak arra utasítottak, folyamodjanak engedélyért az útlevélhatósághoz.

Sajtóértesülések szerint a “biztonsági ellenőrzés” három napot vesz igénybe. A 18 és 40 közötti férfiakra vonatkozóan már december óta hasonló rendelet van érvényben.

Megfigyelők szerint az IÁ-hoz csatlakozni vágyók többsége Törökországon keresztül jut el a dzsihadista szervezet által uralt szíriai területekre. Törökország több száz kilométeres szakaszon határos a négy éve polgárháború sújtotta közel-keleti országgal.

Egyiptom központi vallásjogi intézménye, a Dár al-Iftá már márciusban arra figyelmeztette az egyiptomi nőket, hogy ne kössenek “internetes házasságot” az IÁ harcosaival. Az online frigyet követően a dzsihadisták általában az IÁ által uralt szíriai és iraki területekre csábítják az egyiptomi muzulmán asszonyokat.

Kairó az iszlamista elnök, Mohamed Murszi 2013-as elmozdítása óta elkeseredett harcot vív az országban tevékeny szélsőséges milíciák, köztük az IÁ egyiptomi ága ellen. Az elmúlt két napban három bíró, egy civil és egy rendőr vált fegyveres rajtaütés áldozatává, továbbá két bírósági épület előtt robbantottak. A merényleteket valószínűleg arra válaszul hajtották végre, hogy szombaton Murszit és a mögötte álló Muzulmán Testvériség számos vezetőjét halálra ítélték. Vasárnap pedig terrorvádak miatt felakasztottak hat embert Kairóban.

Kairó az IÁ soraiban harci tapasztalatot szerzett, Szíriából, Irakból és Líbiából visszatérő egyiptomiakat tartja az egyik legnagyobb nemzetbiztonsági veszélynek. A főügyészség ezért februárban széleskörű vizsgálatot jelentett be egyebek mellett annak érdekében, hogy kiderüljön, hány egyiptomi harcos küzd a dzsihadisták oldalán.

A különböző közel-keleti szélsőséges csoportok oldalán harcoló egyiptomiak számát egy londoni székhelyű független szervezet háromszázhatvanra becsülte. A Nemzetközi Szervezet a Radikalizáció és Politikai Erőszak Tanulmányozásáért januárban kiadott jelentése szerint az Irakban és Szíriában harcoló külföldiek száma összesen a 20 ezret is eléri, s ebből 11 ezren a Közel-Keletről érkeztek a polgárháborús országokba.

Orientalista.hu – (MTI)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑