Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2016. 09. 04.

Egymás ellen tüntetnek a bevándorlók Németországban (videó)

2016. 09. 04.

Mintegy 30 ezer kurd tüntetett szombaton Kölnben Abdullah Öcalannak, a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) vezérének szabadon engedéséért, illetve Recep Tayyip Erdogan török elnök politikája ellen tiltakozva. Öt hete a síkertelen török katonai puccskísérlet után  a németországi párti törökök tízezrei tüntettek Erdogan mellett.

Békésen ért véget Kölnben a török elnök politikája és a Kurdisztáni Munkáspárt elnökének bebörtönzése elleni tiltakozás. A tüntetést több mint ezer rendőr biztosította.

25 ezer kurd nemzetiségű tüntetett Kölnben a török elnök politikája ellen. A tiltakozók Törökország észak-szíriai katonai beavatkozása és Erdogan diktatórikus lépései ellen emelték fel hangjukat.

„Már 30 éve tüntetünk, mert kegyetlenül bánnak velünk. És Németország támogatja ezt az igazságtalanságot azzal, hogy fegyvert szállít, politikai nyilatkozatokat tesz és újabb megállapodásokat köt. Valamint azzal is, hogy néhány kurd szervezetet betilt Németországban. Magától értetődik, hogy ezek ellen tiltakozunk a német alkotmány keretein belül” – mondta a tüntetés szóvivője.

„A német kormány Angela Merkellel együtt a török kormányt támogatja. És mi kurdok egyszerűen csak felhívjuk a figyelmet arra, hogy egy diktatúrát támogatnak. Békében akarunk élni. De minket kurdokat mindig lemészárolnak. Ezért vagyunk az utcákon, Németországban is” – mondta a tüntető.

A tüntetők egy része a Kurdisztáni Munkáspárt bebörtönzött vezetőjének Abdullah Ocalan képével ellátott zászlókat lengetett. A német rendőrség szerint az arckép nem, de a Kurdisztáni Munkáspárt jelképei tiltottak Németországban. Hárommillió török származású ember él Németországban, egynegyedük a kurd etnikumhoz tartozik.

Az Európai Unió Törökországhoz hasonlóan terrorszervezetnek tekinti, és betiltotta a PKK-t.

A szombati tüntetésen felszólalók ugyanakkor azt az álláspontot hirdették, hogy csakis a szervezet és Öcalan részvételével érhető el békés megoldás, mivel Délkelet-Törökországon újabb és újabb erőszakhullámok söpörnek végig, mióta 2015 júliusában összeomlott a török állam és a kurd autonómiáért küzdő PKK két és fél éve tartó tűzszünete.

Több aktivista zászlókat lengetett Öcalan arcképével, illetve egy emelvényen óriásplakáton volt leképezve a kurd vezér. A helyi rendőrség ezt engedélyezte, de a PKK jelképeit Németországban tilos használni.

Több mint 1000 rendőr biztosította a tüntetést. Egy rendőrségi szóvivő szerint a tüntetés nyugodtan zajlott le, nem voltak incidensek.

Korábban iszlamista törökök tüntettek 

Öt hete ugyancsak Kölnben Erdogan-hívek tízezrei tüntettek a török elnök mellett. A sikertelen katonai puccskísérlet után Erdogan Németországban is mozgósította híveit. A Németországban élő törökök iszlamista jelképekkel vonultak fel, és szélsőséges szavakat skandáltak.

török tüntetés németország

A két tábor különböző időben és helyen de megmutatta erejét, ami aggodalomra ad okok. Az egyre feszültebb török-kurd viszony miatt egyre erősebbek az indulatok a két táborban ami összecsapásokat is eredményezhet Európában élő kurd és török közösségek között.

A kurd függetlenségért 1984 óta fegyverrel harcoló PKK-t Öcalan 1978-ban alapította. A kurd vezetőt, miután a török hatóságok hosszas hajsza után külföldön elfogták, 1999-ben terrorizmus vádjával halálra ítélték. Ítéletét a halálbüntetés törökországi eltörlését követően életfogytiglani szabadságvesztésre változtatták 2002-ben.

Hónapok óta nem kerülnek nyilvánosságra információk a PKK-alapító egészségügyi állapotáról. Ötven kurdbarát politikus és aktivista ezért bejelentette: hétfőtől tiltakozásuk jeléül éhségsztrájkba kezdenek.

Orientalista.hu – Zenobia (Hír TV, MTI)

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑