Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2018. 11. 19.

Egymásnak estek a törökbarát iszlamista csoportok (videó)

2018. 11. 19.

Összecsapások robbantak ki az észak-szíriai Afrín városában a törökbarát iszlamisták között vasárnap, 25 halálos áldozatot követelve, a harcoknak több tucat sebesültje is van – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

Az Aleppó tartományban lévő, többségében kurd lakosságú város térsége idén márciusban került a török hadsereg és szíriai segédcsapatai kezére, miután egy véres offenzívában elűzték Afrínból a kurd erőket.

Szombaton kezdődtek, de még vasárnap is folytatódtak azok az összecsapások, amelyben az Ankara támogatta lázadó csoportok csaknem mindegyikét magába foglaló, szélsőséges ideológiát képviselő Olajfaág Hadművelethez csatlakozott  iszlamista csoportok ernyőszervezete az úgynevezett Szíriai Szabad Hadsereg (FSA) áll szemben egyetlen, magát Tazsamo Suhada as-Sarkíja néven emlegető iszlamista csoporttal, amelyet azzal vádolnak, hogy nem hajtja végre „a török erők döntéseit” és számos visszaélést követ el .

Eddig példátlan harcok az afríni törökbarát iszlamista csoportok közötti befolyásszerző küzdelmek közé sorolhatók, és a cél a többiekkel szembeszegülő csoport felszámolása.

Twitter-fiókjának felületén az iszlamisták fő ernyőszervezete kinyilvánította, hogy végezni akar „a törvényen kívüli bandákkal”.

A városban jelen lévő török csapatok a harcok miatt felszólították a lakosokat, hogy maradjanak otthonaikban – mondta Abder-Rahmán, hozzátéve, hogy

„az utcákon török páncélosok járőröznek”.

A többiekkel szembeszegülő iszlamisták csoport, amely mintegy kétszáz, többségében a kelet-szíriai Deir Ezzor tartományból érkezett harcost számlál, korábban részt vett Afrínnak a kurdoktól való elfoglalásában.

Afrín városa az elmúlt hónapokban fosztogatások, kisajátítások és emberrablások helyszínévé vált, az ENSZ augusztusban elítélte az elhagyott házak szisztematikus lefoglalását, az Amnesty International emberi jogi szervezet pedig arról írt, hogy a városban a terror légköre uralkodik.

A világszervezet szeptemberi szíriai jelentése szerint a többségében kurd város 320 ezres lakosságának fele az év elején elmenekült az érkező török csapatok elől.

Hirado.hu nyomán

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑