Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2016. 08. 26.

Egymásnak estek a törökök és az amerikaiak támogatottjai Szíriában

2016. 08. 26.

Összecsapások törtek ki Szíriában a török vezetésű vahabita fegyveresek és a “Szíriai Demokratikus Erők” (SDF) kurd egységei között. – közölte az almasdarnews.

Ellentmondásos jelentések érkeztek a Dzsarabulusz térségében kialakult helyzetről a szíriai Aleppo tartományban.

Az “Inherent Resolve” hadművelet szóvivője (USA vezette koalíció iraki és szíriai beavatkozása) és a kurd Népi Védelmi Bizottságok (YPG) csütörtökön az jelentették, hogy az úgynevezett “Szíriai Demokratikus Erők” (többségében a YPG egységei) visszavonultak Manbedzs városból és az Euprhatesz-folyótól nyugatra fekvő térségből.

Azonban helyi források jelentették, hogy összecsapások vannak a török által vezetett  vahabita fegyveresek(FSA Nuszra Front, Ahrar Al-Sham) és a “Szíriai Demokratikus Erők” (SDF) kurd milicistái között a Dzsarabulusztól délre fekvő térségben. A beszámolók alapján az SDF elfoglalta az ISIS terroristáktól Hadrah, Umm Szúszah, Bujuk Dabiszah és Balaban falvakat.

Az SDF sajtószolgálata, a Népi Védelmi Bizottságok (YPG), török és amerikai források nem szóltak semmit ezekről a fejleményekről.

Eközben néhány kurd forrás a törökök által támogatott vahhabita fegyveresek “súlyos vereségéről” beszél, amelyet Ajn Al-Bajda külterületén szenvedtek el az Al-Dzsadir klán által vezetett szíriai arab SDF egységektől. Figyelembe véve az egész SDF-ben lévő szíriai arab harcosok számát, nehéz elhinni, hogy a kevés számú szíriai arab SDF egység szembe tudna szállni a török vezetésű vahhabita terrorista invázióval Észak-Szíriában.

Két lehetőség van, ami megmagyarázhatja a jelenlegi helyzetet:

 – Ebben az esetben a kurd Nép Védelmi Bizottságok (YPG) a konfliktusban nyújtott amerikai támogatás elvesztését kockáztatják;

 –  Kurd források nagyobb összecsapásnak állítanak be a két oldal közötti kisebb tűzharcokat egy gyakorlatilag semleges térségben, ahonnan az ISIS terroristák már tegnap kivonultak

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (almasdarnews, South Front)

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑