Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Keresztények

2018. 07. 22.

Egymillióval kevesebb keresztény él Szíriában

2018. 07. 22.

2011 óta több mint egymillió keresztény menekült el Szíriából. Ezzel közel felére csökkent az amúgy is fogyatkozó szíriai keresztények száma: 2011-ben még a lakosság 10%-át tették aki, a hét éve tartó konfliktus miatt mára az arányuk mindössze 5% körül mozog. Ezzel bizonytalanná vált, hogy a szíriai keresztény közösség fennmarad-e a következő századfordulóig…

A szíriai konfliktus kitörése óta nehéz sorsuk van a szíriai keresztényeknek. A dzsihadista, esetenként pedig a nyugat által is támogatott, magukat mérsékeltnek nevezett lázadó csoportok számára is kiemelt célpontjává váltak a keresztény közösségek.

Az elmúlt hét évben Rakka, Deir Ezzor, Idlib, Homsz és Aleppo tartományok keresztény lakosságának többsége elmenekült otthonaiból. Az iszlamista csoportok több száz templomot, kolostort, keresztény oktatási és szociális intézményt romboltak le.

A terrorista csoportok által uralt területeken maradt keresztényeknek három választásuk maradt: áttérnek a muszlim hitre, különadót fizetnek, vagy kivégzik őket.

A kormányerők által uralt területeken viszonylag biztonságban élnek, de az iszlamista csoportok rakétatámadásai és öngyilkos merényletei migrációra ösztönözik a keresztényeket.

2015 szeptemberében Oroszország a damaszkuszi vezetés oldalán belépett a szíriai háborúba, ami fordulópontot jelentett a konfliktusban. Három év elteltével a szíriai hadsereg az orosz légierő támogatásával felszabadította az ország közel kétharmadát. Az ország nagyvárosai felszabadultak az iszlamisták uralma alól, viszont a települések infrastruktúrái teljesen elpusztultak.

A szíriai keresztények fokozatosan kezdenek visszatérni hazájukba, de a többségük még kivár.

A történelmi Szíria területén jöttek létre az első keresztény közösségek. A III. és IV. századra a térség lakosságának zöme áttért a keresztény hitre. A VII. század végén a muszlim seregek megszállták a térséget, de az 1300-as évekig a lakosság többsége még mindig valamelyik keresztény egyházhoz tartozott. A keresztények számának drámai csökkenése az Oszmán Birodalom keresztényellenes politikájának tudható be. Az oszmánok több mint négyszáz évig tartották megszállva a Közel-Keletet, ahol a keresztényeket folyamatos atrocitások érték.

A XIX. században a lakosság több mint fele keresztény volt, de a porta által elkövetett 1860-as keresztény népirtás fordulópontot hozott a keresztény közösségek életében. A történelmi Szíria területéről tízerével vándoroltak el és alakítottak meg erős közösségeket, főként Dél-Amerikában és az Egyesült Államokban.

1915-ben az örmény népirtással párhuzamosan több százezer asszír, szír és káld keresztényt öltek meg vagy üldöztek el az oszmán és kurd csapatok.

A francia gyarmati lét sem volt kegyes hozzájuk. A hazájukhoz lojális szíriai keresztényeket a gyarmati rendszer gazdaságilag ellehetetlenítette, ezért sokan vagyonukat kimentve végleg elhagyták a Közel-Keletet.

1946-ban Szíria elnyerte függetlenességét. A keresztények aránya akkor még 25 és 30% között mozgott. Az 50-60-as évek politikai instabilitása, majd a szocialista Baath párt hatalomra kerülése és az államosítás következtében a keresztények ismét hazájuk elhagyására kényszerültek.

A 80-as években a Muszlim Testvériség sorozatos merényletei és a libanoni polgárháború hatására a szír keresztények egy része ismét a kivándorlást választotta.

2011-ben a keresztények a lakosság 10%-át tették aki, a hét éve tartó konfliktus miatt mára az arányuk mindössze 5% körül mozog. Ezzel bizonytalanná vált, hogy a szíriai keresztény közösség fennmarad-e a következő századfordulóig…

S4C.news – Kassab Adonis

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑