Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2015. 10. 17.

Egyre gyengébb az egyiptomi font – A Világbanktól kérnek segítséget

2015. 10. 17.

Az egyiptomi kormány már harmadjára értékelte le a nemzeti valutáját, mert devizatartaléka erősen megcsappant.

egyiptom pénzügyminiszter

Hani Qadri Demian pénzügyminiszter

Az egyiptomi font 1,3 százalékot esett az amerikai dollárral szemben, miután a jegybank bejelentette a döntést, vagyis annyit, amennyivel leértékelték. – írta a Bloomberg.

Ez azt jelenti, hogy idén majdnem 10 százalékkal gyengült az egyiptomi font értéke. Így a font, az algériai dínár után, a második leggyengébb közel-keleti valutává vált.

Hani Qadri Demian pénzügyminiszter csütörtökön jelentette be, hogy a kairói kormány a Világbankkal tárgyal egy három milliárd dolláros hitelcsomagról, ezzel kívánja az egyiptomi kormány pótolni a devizahiányát.  Ezzel párhuzamosan a feketepiacon viszont rekord mértéket ölötrr a valutával való kereskedés.

Bár a kormány gazdasági intézkedéseinek köszönhetően 4,1 százalékkal nőtt a GDP a 2015 júniusában zárult pénzügyi évben, de az ország gazdasága mégis nehéz helyzetbe került, miután Kína augusztusban többször is leértékelte a yüant. Ezzel csökkent az ország export termékek versenyképessége, hasonlóképpen a többi feltörekvő gazdaságokhoz.

Az egyiptomi társadalom lakosságának fele a létminimum alatt él. Az 50 milliós szegénységben élő egyiptomiakat még jobban sújtja a nemzeti valuta leértékelése.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑