Cadmus fordítás Cadmus
Iszlám világ

2020. 02. 11.

Egyre több zsinagógát újítanak fel az arab és muszlim országokban

2020. 02. 11.

Emlékhelyek tömegeit újítják fel olyan muszlim országokban, ahol Izrael megalapítása a zsidók többsége elhagyta szülőföldjét és a cionista államba aliázott – Neokohn.hu

Egyre több zsinagógát és zsidó múlttal rendelkező épületet újítanak fel olyan muszlim országokban, ahol évtizedekig tabu volt a zsidó lakosságról beszélni – írja a Jerusalem Post.

Nemrég egy amerikai delegáció látogatott el Észak-Irakba, hogy meglátogassák a bibliai Náhum próféta sírjá ami mind a három világvallásnak szent helye. Az emlékhely felújítását az iraki kurd vezetés és az amerikaiak közösen végezték. A próféta 1500 éves sírhelye több száz éven át kiemelt fontossággal bírt az iraki zsidóság számára, amelynek tagjai gyakran Sávuot idején gyűltek ott össze. 1951-ben azonban a helyi zsidóság nagy része Izraelbe költözött.

A sír a keresztény többségű Elkos városában található, és a helyiek remélik, hogy idővel turistacélponttá válhat a több ezer éves múlttal rendelkező vidék.

Észak-kelet Afganisztánban található Herat városában is restauráció zajlik, hogy életre keltsék a város elhagyatott zsinagógáit. A 19. században 40 ezer zsidó élt az országban, de ez az 1930-as évekre ez a szám néhány ezerre csökkent. Azok a családok, akik még 1948 után is itt maradtak végül 1979-ben menekültek el.

A tálibok nem rombolták le a herati zsinagógákat viszont nagy részt parlagon hagyták őket. A város vezetése úgy döntött, hogy turizmus céljából felújítja őket. A helyiek nosztalgiával emlékeznek a zsidó lakosságra, sőt olyanok is vannak, akik szerint a zsidók visszatérnek majd, ha béke lesz az országban.

Egyiptomban szintén zajlik a zsidó emlékhelyek restaurálása. Nem rég adtak át Alexandriában egy felújított zsinagógát, amit az egyiptomi kormány 6 millió dollárral támogatott.

Libanonban is felújítottak egy majdnem száz éves zsinagógát. A Bejrút külvárosában található épület helyreállítása 10 évig tartott.

The Jerusalem Post

 

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑