Cadmus fordítás Cadmus
Iszlám világ

2020. 02. 11.

Egyre több zsinagógát újítanak fel az arab és muszlim országokban

Emlékhelyek tömegeit újítják fel olyan muszlim országokban, ahol Izrael megalapítása a zsidók többsége elhagyta szülőföldjét és a cionista államba aliázott – Neokohn.hu

Egyre több zsinagógát és zsidó múlttal rendelkező épületet újítanak fel olyan muszlim országokban, ahol évtizedekig tabu volt a zsidó lakosságról beszélni – írja a Jerusalem Post.

Nemrég egy amerikai delegáció látogatott el Észak-Irakba, hogy meglátogassák a bibliai Náhum próféta sírjá ami mind a három világvallásnak szent helye. Az emlékhely felújítását az iraki kurd vezetés és az amerikaiak közösen végezték. A próféta 1500 éves sírhelye több száz éven át kiemelt fontossággal bírt az iraki zsidóság számára, amelynek tagjai gyakran Sávuot idején gyűltek ott össze. 1951-ben azonban a helyi zsidóság nagy része Izraelbe költözött.

A sír a keresztény többségű Elkos városában található, és a helyiek remélik, hogy idővel turistacélponttá válhat a több ezer éves múlttal rendelkező vidék.

Észak-kelet Afganisztánban található Herat városában is restauráció zajlik, hogy életre keltsék a város elhagyatott zsinagógáit. A 19. században 40 ezer zsidó élt az országban, de ez az 1930-as évekre ez a szám néhány ezerre csökkent. Azok a családok, akik még 1948 után is itt maradtak végül 1979-ben menekültek el.

A tálibok nem rombolták le a herati zsinagógákat viszont nagy részt parlagon hagyták őket. A város vezetése úgy döntött, hogy turizmus céljából felújítja őket. A helyiek nosztalgiával emlékeznek a zsidó lakosságra, sőt olyanok is vannak, akik szerint a zsidók visszatérnek majd, ha béke lesz az országban.

Egyiptomban szintén zajlik a zsidó emlékhelyek restaurálása. Nem rég adtak át Alexandriában egy felújított zsinagógát, amit az egyiptomi kormány 6 millió dollárral támogatott.

Libanonban is felújítottak egy majdnem száz éves zsinagógát. A Bejrút külvárosában található épület helyreállítása 10 évig tartott.

The Jerusalem Post

 

Sharing is caring!

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑