Cadmus fordítás Cadmus
Vélemény

2018. 01. 29.

Elemzés az Afrin és Észak-Szíria hadihelyzetéről

2018. 01. 29.

Gyakran felmerül az a kérdés, hogy a Szíriai Fegyveres Erők be fognak-e avatkozni és segítik-e a kurd fegyvereseket Észak-Szíriában. Habár mielőtt megválaszoljuk ezeket a kérdéseket, egy dolgot nagy alaposan tisztába kell tennünk.

A Szíria elleni török támadás háborús cselekmény, agresszió Szíria ellen és minden eszközzel elítélendő.

Térjünk vissza 2016 októberére, amikor török vadászgépek lőttek célpontokat, amelyekről azt állították, hogy törökellenes militáns csoportok Észak-Szíriában. A Szíriai Fegyveres Erők Főparancsnoksága nem várt senkitől segítséget, és világos figyelmeztetést adott ki, lezárta a szíriai légteret, valamint a figyelmeztetés után néhány héten át a Szíriai Légierő vadászgépei török repülőgépeket vettek célba (még a török légtérben is), valamint mindannyian emlékezhetnek a Szíriai Légvédelem és a Szíriai Légierő megelőző tevékenységével kapcsolatos török tiltakozásokra.

Amit önök nem tudnak az, hogy korábban a török politikai és katonai vezetés, orosz közvetítéssel hónapokig próbálta meggyőzni a Szíriai Fegyveres Erők Főparancsnokságát, hogy ne lőjék le a Török Légierő vadászrepülőgépeit, a török vezetés próbálkozott fenyegetéssel és tárgyalásokkal; és az egyetlen mód, ahogyan a szíriai katonai vezetés a helyzetet kezelte az volt, hogy a Szíriai Légierő parancsot kapott a török légtérbe történő belépésre (szükség esetén).

És mi változott meg mostanára?! Miért nem vezényel a Szíriai Arab Hadsereg csapatokat az afrini járásba és a Szíriai Légvédelem, ami képes teljes légtérzár létesítésére Afrin és Észak-Szíria legnagyobb része felett, miért nem veri vissza a Török Légierőt?! Miért nem csatlakozik a Szíriai Arab Hadsereg a törökök elleni harchoz?! Jogos kérdések, azonban rossz formában vannak feltéve.

Hagy mondjuk el olyan egyszerűen és olyan világosan, ahogy csak lehet: bármely helység a Szíriai Arab Köztársaság nemzetközileg elismert területén, ahol felvonják a nemzeti lobogót, akár Afrinban, vagy éppen Idlebben, mentesül minden katonai művelet alól, beleértve a török agressziót.

Azonban akik meg akarják osztani hazánk földjét, és még néhány hete kijelentették, hogy harcolni fognak a Szíriai Fegyveres Erők ellen és nem fogják beengedni a szíriai hatóságokat a saját maguk alakította közigazgatási körzetekbe, most ők kívánják a szíriai kormánytól a fegyveres védelmet?!

Ne értsenek félre, nem akarjuk a Török Hadsereget Szíria földjén, nem is értünk egyet a jelenlétükkel, ki lesznek zavarva, akár békés eszközökkel, akár harc árán, amíg el nem takarodnak.

Tehát a helyes kérdésfeltevés nem az, hogy a Szíriai Arab Hadsereg csatlakozni fog-e a harchoz, mert a hadsereg alkotmányos kötelessége a haza védelme, és meg fogja védeni a hazát, nem számít, hogy mitől és kitől.

A helyes kérdésfeltevés az, hogy visszatérnének-e az úgynevezett Kurd Népi Védelmi Bizottságok (YPG) a sorainkba, felvonnák-e a szíriai nemzeti lobogót és a Szíriai Fegyveres Erőkben működnének, ahogyan más helyi önvédelmi egységek tették azt Szíria sok térségében? Vagy csak azt akarják, hogy egész Szíria menjen háborúba, hogy ők fenntarthassák szakadár elképzeléseiket?!

Ahogy elmondtuk, bármely város, falu, település, vagy csak ellenőrző pont, amelyik felvonja a Szíriai Arab Köztársaság zászlóját és kinyilvánítja, hogy Szíria része, és az alkotmány szerint irányítják, biztonságban lesz bármilyen katonai művelettől, és a Szíriai Fegyveres Erők meg fogják védeni.

Utóirat: Megjegyezzük, hogy a helyi közigazgatási szervek Szíria, mint állam lényeges részét képezik, Szíria alkotmánya védi őket, az alkotmány és a szíriai törvények szerint épülnek fel. Ahol egy helyen militáns csoportok támogatta önjelölt hatóságok vannak az megszállásnak minősül, függetlenül a militánsok származásától, akik polgári lakosságot tartanak túszként és az ország fegyveres erői ellen harcolnak. Akik ezen változtatni kívánnak, szívesen látottak a szíriai parlamentben. Azonban fegyveresen harcolni az utcákon terrorizmusnak számít, és ez ellen fellép a hadsereg, nem számít ki vagy mi ellen.

Végül egy zárónyilatkozat:

Ahogy a Syrian Arab Army oldal legtöbb követője tudja, mi nem vagyunk hivatalos honlap és nem ellenőriz bennünket egy hivatalos csatorna sem, és nem mondják meg nekünk, hogy mit oszthatunk meg. Bármit, amit megosztunk, az összes munka szabadidőben készül, önkéntesen és fizetség nélkül, ami megadja a rugalmas lehetőségét annak, hogy akármit megosszunk és akármiről beszéljünk, valamint úgy hisszük, megmutattuk a felelősséget abban, hogy mit kell közzétenni és mit kell visszatartani bizonyos ideig. A Syrian Arab Army oldal szerkesztősége aktív és egykori szíriai tisztekből és katonákból, polgári alkalmazottakból és egyszerű civilekből áll (olyanok is vannak közöttük akik Szírián kívül élnek).

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (Syrian Arab Army)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑