Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2015. 06. 18.

Elemző: az Irán ellenes szenátorokat Izrael motiválja

2015. 06. 18.

Bob Corker republikánus szenátort, aki hétfőn felszólította Barack Obama elnököt, hogy állítsa le a folyamatban lévő nukleáris tárgyalásokat Iránnal, Izrael motiválja, jelentette ki Brandon Martinez politikai elemző a Press TV-nek.

Corker hétfői levelében arra kérte Obama elnököt, hogy “szüneteltesse és gondolja újra az egész ügy megközelítését” Iránnal szemben, tekintettel az Iszlám Köztársaság nukleáris programjáról szóló lehetséges megállapodás előrehaladott állapotára.

„Egy rossz megállapodás következményeiből kiindulva ezen a ponton bátorságot kéne venni, ez lenne a legjobb az Egyesült Államok, a régió és a világ számára”– mondta a szenátus külügyi bizottságának elnöke.

Martinez ezzel kapcsolatban kifejtette: “hogy megértsük ezt a jelenséget, meg kell nézni, kik motiválják ezeket az embereket, amit például egy a Wall Street Journalban megjelent friss jelentés is mutat, amely elég egyértelművé tette, hogy Mr. Corker Izrael partizánja.”

“Az AIPAC (American Israel Public Affairs Committee) izraeli lobbi csoport nyomást gyakorol a kongresszusi képviselőkre Washingtonban, hogy harciasan lépjenek fel Iránnal szemben”, folytatta a politológus a Press TV-nek adott interjújában.

 “És a legtöbb szenátor és kongresszus képviselő, akik akadályozni próbálják bármilyen megállapodás elérését Iránnal, mind Izrael párti szenátorok. Ezek azok az emberek, akik jelentős kampányfinanszírozásban részesülnek izraeli lobbi csoportoktól.”

Hozzátette, hogy “Obama igyekszik a középúton járni, és ő nem olyan harcias, nem olyan, mint agresszív, mint a neokon Izrael-barát elemek az amerikai kormányban.”

Azzal folytatta, hogy miközben néhány nemzet, köztük az Egyesült Államok, Izrael, Pakisztán, India, Oroszország és Kína rendelkezik nukleáris fegyverekkel, teljesen igazságtalan, hogy Iránt megakadályozzák a nukleáris energia békés célú használatában.

“Ezek a nagyobb nemzetek, erősebb országok összeálltak a kisebb és gyengébb nemzetek ellen” mondta, hozzátéve, hogy Washington és Tel Aviv “meg akarnak győződni arról, hogy a közel-keleti régióban Izraelen kívül egyetlen ország sem rendelkezik semmiféle katonai befolyással.”

9/11 óta az Egyesült Államok és Izrael próbálják “leigázni és legyőzni ezeket az Izraelt körülvevő országokat, hogy biztosak legyenek abban, hogy nincs olyan katonai képességük, amely ellenállhat az izraeli birodalmi hegemóniának és a Közel-Kelet felett gyakorolt uralmának” jelentette ki Martinez.

Az izraeliek olyan agresszívan “elkötelezettek a háború mellett, hogy még ezt a fajta megállapodást is meg akarják fúrni az elvakult látásmódjuk miatt” tette hozzá.

Washington és tárgyalópartnerei jelenleg is folytatják a tárgyalásokat annak érdekében, hogy egy átfogó nukleáris megállapodás születhessen Teherán atomprogramjáról a hónap végéig.

Orientalista.hu – Tia

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑