Cadmus fordítás Cadmus
Anticionizmus

2016. 10. 06.

Élesen bírálta Washington Izraelt amiért új zsidó telepeket épít

2016. 10. 06.

Élesen bírálta szerdán Washington Izraelt a megszállt Ciszjordánia szívében építendő új izraeli település projektje miatt.

Az amerikai külügyminisztérium és a Fehér Ház is elítélte a szerintük a kétállami megoldást aláásó, új izraeli település tervének megvalósítását Ciszjordániában.

Josh Earnest fehér házi szóvivő közölte: az izraeli kormány korábban ígéretet tett Washingtonnak arra, hogy nem épít új lakóegységeket. Utalva arra, hogy Jeruzsálem nem tartja be a szavát, úgy fogalmazott: aggodalomra ad okot az, hogy „miként bánnak egymással a régi barátok”.

Az izraeli külügyminisztérium elutasította az amerikai bírálatot, mondván, hogy nem új települést hoznak létre, hanem 98 lakóegységgel kibővítik a már létező Silót. A tárca közleményében megjegyezte, hogy a bővítés nem fogja a helyhatósági határokat átrajzolni. Hozzátette, Izrael eltökélt marad a kétállami (egy palesztin és egy izraeli állami) megoldás megvalósításában.

A Retuers hírügynökség megjegyezte, hogy a ciszjordániai zsidó települések helyhatósági határai kiterjedtek, így amennyiben új lakóegységeket építenek, az izraeli hatóságok rá tudják fogni, hogy nem új települést, hanem már egy létezőt bővítenek.

Az amerikai külügyminisztérium azonban bírálta ezt az eljárást szerdai közleményében, amelyben azt is állította, hogy az izraeli hatóságok visszamenőleg engedélyezik az építkezéseket, amihez újrarajzolják a határokat is. Washington szerint az új település közelebb lenne Jordánhoz, mint Izraelhez, és összekapcsolna több, a palesztin területeket felosztó zsidó előőrst.
Az amerikai külügy hozzátette: mélységesen aggasztó, hogy az izraeli döntést röviden azután hozták meg, hogy a két ország szeptember közepén megállapodott az Izrael számára védelmi célokra nyújtott 38 milliárd dolláros amerikai segélycsomagról.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑