Cadmus fordítás Cadmus
Kaukázus

2017. 12. 15.

Élethűbb virtuális valóság a jövőben

2017. 12. 15.

A virtuális valóságot és a kibővített valóságot létrehozó eszközök iránt volt a legnagyobb az érdeklődés az Azerbajdzsánban rendezett Bakutel 2017 kiállításon.

Idén az egyik fő irányvonal a virtuális és a kibővített valóság kombinációja. Az ilyen megoldások segítik, hogy a VR és AR alkalmazások a maximális élményt nyújtsák a felhasználóknak.

A szórakozáson túl gyakorlati célokat is segít.

– A technológia fő koncepciója, hogy a páciens virtuális anatómiát kombináljuk a beteg valós anatómiájával az operáció közben. Ha a sebészeti beavatkozás közben ilyen szemüveget viselünk, láthatjuk a bőr és a szövetek alatti mélyebb anatómiát: a csontozatot, az izmokat, az idegeket, az ereket – mondta Ismayil Ferzeliyev, az azerbajdzsáni orvosi egyetem tanára.

A virtuális valóságot teremtő technológia a legismertebb a játékok világában az átlagember számára, e téren is óriási a fejlődés.

– Ez a platform nem csak játékoknál használatos. Sok országban szolgál orvosi célokat. Vállalatunk kifejezetten egészségügyi célú fejlesztéseket is végez. Tréningeket is segítünk, például tűzoltók felkészítését – mondta Aygun Hasanova, a Phobia VR szóvivője.

Húsz országból 192 cég mutkozott be az újdonságokkal a 2017-es Bakutel kiállításon. Szokás szerint a start upok világából is érkezett számos új megoldás.

A Wand például egy környezetbarát okostoll, ami bizonyára az egyetemisták figyelmét kelti fel először.

– Awand egy elektronikus eszköz, ami minden tollvonást, amit az író papírra vet, elküld egy okostelefonos alkalmazásra. 30 perc elteltével a tinta elpárolog a papírról, de addigra az alkalmazás már lementette az információt, amit egy szerver is tárol. A papírra így többször lehet írni, védve a természetet – mondta Elchin Aghazade, a Wand projekt managere.

A Világbank 2016-os tanulmánya szerint Azerbajdzsán igyekszik az energiahordozóktól függő gazdaságát sokoldalúbbá tenni, informatikai és kommunikációs fejlesztésekkel.

– Az ICT-fejlesztés társadalmunk számára az legfontosabb prioritások között van. Folytatjuk a gazdasági diverzifikációs törekvéseket, aminek fontos része az információs és kommunikációs fejlesztés – mondta Ilham Aliyev, Azerbajdzsán elnöke.

Az infokommunikációs rangsorban 176 ország közül Azerbajdzsánt a 65. helyre sorolta az Nemzetközi Telekommunikációs Unió jelentése

Az ország hároméves tervet dolgozott ki a szektor fejlesztésére 2021-ig.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑