Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2015. 12. 31.

Elfogott terrorista: Törökország a saját területén képzi a Daesh harcosait

2015. 12. 31.

Egy, a szíriai kurd harcosok által nemrég elfogott milicista, aki a hírhedt Daesh (ISIS) terrorszervezet tagja azt állítja, hogy Törökország a saját területén felállított kiképzőtáborokban képzi ki a brutális rémtetteiről híres szervezet tagjait.

Egy interjú során, amelyet az orosz Sputnik International készített, Abdurrahman Abdulhadi azt mondta, hogy Adana városában, Törökországban kapta a kiképzését egy katonai kiképzőtáborban, mielőtt az Iszlám Állam harcosaként első terrorcselekményére utasították.

Abdulhadi, aki egyébként szír állampolgár, elmondta, hogy Adanában ezen táborok a Szíriai Szabad Hadsereg (FSA) kiképzőhelyeiként vannak álcázva, mely egy másik Szíriában tevékenykedő, a nyugati koalíció által „mérsékeltnek” nevezett szélsőséges katonai csoport.

Ankara és az Iszlám Állam „csak papíron ellenségek, valójában azonban barátok” – mesélte a 20 éves Abdulhadi, akit a Szíriai Kurd Népi Védelmi Egység (YPG) fogott el Észak-Szíriában, még novemberben.

„2014 augusztusában a törökországi Adana városában képeztek ki egy Daesh parancsnok felügyelete alatt” – mondta Abdulhadi, hozzátéve, hogy a kiképzés egy hónapig tartott, és hatvan társával együtt végezték el egy táborban, amely „nem volt messze a reptértől”.

A fegyenc azt is állította, hogy a kiképzés két tiszt felügyelete alatt állt, akik közül az egyik csak törökül tudott, így a másik tisztnek kellett neki mindent tolmácsolnia.

Megjegyezte, hogy a Daesh vezetői azért döntöttek úgy, hogy inkább Törökországban helyezik el kiképző központjaikat, mert az ország Szíriához képest biztonságos, így kisebb a veszélye annak, hogy ellenséges harci repülők felfedezzék és megsemmisítsék azokat.

Azt is felfedte, hogy a terrorcsoportok gyakran kapnak ellátmányt civil szállítóknak álcázott kamionokon. „A fegyvereket civil kocsik hozták nekünk, mivel a katonai járműveket nagy valószínűséggel szétbombázták volna az ellenséges vadászok. Az ISIS mostanra már főként civil járműveket használ. Azt is hallottam, hogy nyitott platós autóknál a lőszeres dobozok fölé zöldséget pakolnak, így a harci repülőgépek nem figyelnek fel rájuk.” – mesélte.

Ankara az egyik legnagyobb támogatója a Szíriában működő militáns csoportoknak, amelyek nagyban segítették a nyugati erőket a szíriai válság kirobbantásában 2011-ben, és azóta is fenntartják azokat.

Még májusban, a Cumhuriyet napilap posztolt az oldalán egy videót, amelyben azt lehetett látni, hogy a törökországi Nemzeti Hírszerzési Szervezet (MIT) kamionjain szállítanak fegyvereket a terrorszervezetek számára Szíriába.

Az országot többször érte az a vád, hogy részt vesz a Daesh által futtatott illegális olajkereskedelemben. A hónap elején pedig Oroszország több képet és videót is nyilvánosságra hozott, melyeken az látható, hogyan mozognak a tankerkocsik, miközben átviszik az olajat a terroristák által ellenőrzött területekről Törökországba.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑