Cadmus fordítás Cadmus
Kaukázus

2020. 12. 03.

Elhagyták Hegyi-Karabahot a törökbarát iszlamista zsoldosok

2020. 12. 03.

Több mint 900 törökbarát  iszlamista zsoldos már visszatért hazájába a hegyi-karabahi harci cselekmények végével – közölte szerdán az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű aktivistahálózat.

A brit székhelyű szervezet szerint a dzsihadistákat több hullámban szállították vissza a Törökország ellenőrzése alatt álló a török megszálllás alatt lév észak-szíriai területekre, a többi között Afrín, Dzsarablusz és al-Báb régiókba.

Törökországo a hagyikarabahi háború elején iszlamista zsoldosokat küldött szövetségese, Azerbajdzsán támogatására a vitatott hovatartozású dél-kaukázusi régióba. Ankara tagadta ezeket állításokat, annak ellenére, hogy a hegyi-karabahi hadsereg több felvételt is nyilvánosságra hozott amin likvidált zsoldos dzsihadisták szerepelnek.

Rámi Abdel-Rahmán, az OSDH vezetője a csoport szíriai aktivistahálózatára támaszkodva közölte, hogy 2580 szíriai iszlamista  fegyverest küldtek Azerbajdzsán megsegítésére.

Az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva Abdel-Rahmán elmondta azt is, hogy a zsoldosok közül 293-an vesztették életüket a karabahi erőkkel folytatott összecsapásokban. Hozzátette, hogy a következő napokban további hullámokban szállítják vissza a régióban maradt zsoldos dzsihadistákat.

MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑