Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2016. 02. 18.

Elhunyt az arab világ egyik legismertebb újságírója

2016. 02. 18.

Az arab világ talán legismertebb újságírója, politikai elemzője hunyt el szerdán Kairóban; Mohamed Haszanein Heikal a legendás egyiptomi elnök, Gamál Abden-Nasszer bizalmasaként a régió meghatározó erőközpontjának szerves részeként kísérte végig a posztkoloniális Közel-Kelet kialakulását.

Az 1923-as születésű Heikal a második világháború észak-afrikai hadszínterének döntő ütközetéről, a második el-alameini csatáról készült tudósításaival vált ismertté 1942-ben.

A befolyásos és gyakran a nasszeri Egyiptomra nézve is könyörtelen nyíltsággal író entellektüel 1957-től 1974-ig az al-Ahrám főszerkesztője volt; a napilap az ő irányítása alatt vált az arab médiavilág legnevesebb intézményévé. Vezetése alatt az al-Ahrám egyben az említett időszak meghatározó ideológiájának, Nasszer pánarab nacionalizmusának szócsöveként is működött.

Az arab világ akkori erős emberéhez fűződő kapcsolata révén Heikal a gyarmati békjókat lerázó, és erőit az újonnan alakult zsidó állam ellen irányító arab világ elsőszámú politikai szaktekintélyévé vált.

Nasszer utódjának, Anvar Szadatnak az elnöksége alatt kegyvesztetté vált, de ez nem vált írói termékenységének kárára. A mintegy negyven kötetének nagy részét abban az időben publikálta, amely azt követte, hogy Szadat 1974-ben megfosztotta őt főszerkesztői hivatalától. Munkássága ritka mélyreható betekintést nyújt a régió modernkori történetébe, a második világháborútól az úgynevezett arab tavaszig.

Anvar Szadattal elnökkel való ellenséges viszonya mögött egyebek mellett az államfő azon elhatározása állt, hogy első arab államként béketárgyalásokba kezdjen a szomszédos Izraellel. A békeszerződés 1979-ben született meg.

Heikal többszáz rendszerbíráló ellenzékivel együtt rövid időre börtönbe is került, mindössze egy hónappal Szadat 1981-es meggyilkolása előtt.

Az ezt követően hatalomra került Hoszni Mubarak ugyan szabadon engedte, de a szókimondó újságíró nem fukarkodott az új elnököt célzó bírálataival sem, így annak három évtizedes országlása alatt végig fennmaradt Heikal hűvös viszonya a központi hatalommal.

Az újságíró Mubarak elnökségének utolsó éveiben előrevetítette a tömegharag kitörését, amelyre végül 2011 januárjában került sor. Lelkes támogatója volt a tekintélyelvű államfő uralmának véget vető forradalomnak, de azt a fiatalok mozgalmának nevezte, és nem volt hajlandó közéleti szerepvállalásra.

Ugyancsak támogatta az iszlamista elnök, Mohamed Murszi 2013-as elmozdítását, és a jelenlegi államfő Abd Al-Fattah Al-Sisi megválasztását. Sisiit a “szükség elnökének” nevezte.

Múlt decemberi, utolsó televíziós fellépése során mindazonáltal arra figyelmeztetett, hogy a megfelelő reformok híján Egyiptom rohamos léptékkel halad a gazdasági és politikai válság felé.

Mohamed Haszanein Heikelt az iszlám vallási előírásoknak megfelelően még szerdán örök nyugalomra helyezik. A karizmatikus író 92 évet él.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

Back to Top ↑