Cadmus fordítás Cadmus
Anticionizmus

2018. 05. 24.

Elindult Gázába a Szabadság Flottilla

2018. 05. 24.

A palesztinpárti Szabadság Flottilla elindul Koppenhágából hogy „megtörje Gáza ostromát”

A Szabadság Flottilla Koalíció (FFC) négy hajója a Gázai övezet felé tart, azzal a céllal, hogy megtörje az ENSZ által jó ideje illegálisnak nevezett “ostromot”. Három hajó távozott Koppenhágából hétfőn, a negyedik hajó várhatóan az úton csatlakozik hozzájuk.

Az utazás előreláthatólag több mint két hónapot vesz majd igénybe, mivel a hajók Európa számos kikötőjében megállnak, hogy tüntetéseket tartsanak a március 30-án indított „nagy márciusi visszatérés menete” mellett, amely során több mint 3500 palesztin vesztette életét az izraeli mesterlövészek golyózáporában. Ezek a tiltakozások május 15-én fejeződtek be, amely napot a palesztinok “Nakba” (azaz „katasztrófa”) napjának neveznek, és amelyet az izraeliek úgy ünnepelnek, mint Izrael függetlenségének napja.

Ugyanezen a napon Svédországban, Göteborgban ünnepséget tartottak, mivel Skandináviából és más európai országokból több száz aktivista jelenvolt a flottilla útnak indulásakor.

A Flottilla részét képezi az al-Awda, más néven a “visszatérés”; a Heria, más néven “szabadság”; és a Maird elnevezésű hajó, amely nevét Mairead Maguire Nobel-békedíjas északír békeaktivistáról kapta, aki az Izrael elleni Bojkott, Elidegenítés és Szankciók kampány egyik szószólója, és 2010-ben már tagja volt egy Gázai övezetbe indított segélyflottának.

2016-ban Maguire-t letartóztatták és fogva tartották, majd 12 másik nővel együtt deportáltak egy “Gázába tartó női hajóról”, miután a hajó a tengerparton kikötött.

A negyedik hajó, Palesztina, a tervek szerint azelőtt csatlakozott volna a többiekhez, mielőtt azok áthaladnak Dánián, Németországon és Hollandián, de mivel motorproblémák miatt késlekedik, így csak a németországi Kielben fog a többiekhez csatlakozni.

A flottilla idei legénysége 20 különböző országból származó palesztinpárti aktivistából áll, köztük izraeliekből is.

“A brutális izraeli blokádra válaszul, a Szabadság Flottilla Koalíció hét éven keresztül olyan erőszakmentes cselekedeteket hajtott végre, amelyeknek célja a társadalom tudatosságának felébresztése és nyomásgyakorlás a nemzetközi közösségre a blokád mielőbbi megszüntetése érdekében” – olvasható a Canada Boat to Gaza csoport egyik nyilatkozatában. “Idén azért hajózunk, hogy igazságos jövőt nyerjünk Palesztina számára … Továbbra is nyomást fogunk gyakorolni kormányainkra, és tiltakozni fogunk kormányaink Izrael emberiség elleni bűncselekményeiben való bűnrészességével szemben.”

A 2007-es gázai csata után a Hamász a Palesztin Hatóságot kiszorította a hatalomból és de facto ellenőrzése alá vette a területet, amelyre Izrael úgy reagált, hogy hadseregével hermetikusan lezárta a Hamasz uralta Gázai-övezet határait, így a terület teljes blokád alá került.

Izrael a múltban erőszakkal magához ragadta a Gázába bejutni próbáló segélyhajók ellenőrzését. 2010-ben kilenc aktivistát öltek meg az izraeli védelmi erők, miután átvették a hajójuk irányítását. A Jerusalem Post szerint a hajók fedélzetén is előfordultak titokzatos esetek a korábbi években.

Orientalista.hu – Vivkamar (Sputniknews)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑