Cadmus fordítás Cadmus
Szaúd-Arábia

2015. 12. 07.

Eljött a demokrácia ideje Szaúd-Arábiában?

2015. 12. 07.

Először tartanak önkormányzati választást a vahabita királyságban. A jelöltek között nők is vannak.

A szaúdi vezetés több mint tíz éve ígérte meg, hogy önkormányzati választásokat fognak tartani az abszolút monarchiában. Ennek az ideje most jött el, ugyanis szombaton önkormányzati választásokat tartanak, és egy 2011-ben elfogadott törvénynek köszönhetően a nők is indulhatnak és választhatnak a voksoláson.

Ez mind szépen és jól hangzik, csak egy gond van az egésszel: a szaúdi önkormányzati intézményrendszer nem rendelkezik döntésjoggal vagy más jogkörökkel.  A leendő önkormányzati képviselők csak javaslatokat és tanácsokat küldhetnek a felső vezetésnek.

A szaúdi állam egy abszolút monarchia. A legfontosabb államszervezet maga a Szaúdi dinasztia. A király egyszemélyben, saját szabályokkal irányítja az országot. A király döntéseit csak az Ulema és a Miniszterek Tanácsának egyetértésével lehet végrehajtani. Az előbbi intézményben a király által kinevezett vallási vezetők vannak, az utóbbiban a szaúdi család tagjaiból áll.

A szaúdi politikai rendszerben létezik a Súra Tanácsa is, ami egy 150 fős, kizárólag férfiakból álló parlamentszerűség, jogkörök nélkül.

Az országnak nincs alkotmánya, sem választott kormánya, ezek hiányában a királyi jogkört hivatalosan nem korlátozza más, mint az iszlám szent könyve, a Korán és az iszlám jogrendje a Saría.

Az országban a pártok működése tilos. A szaúdi társadalom egyes tagjai időközönként felemelik hangjukat az állam demokratizálásáért, az alkotmányos monarchiáért illetve a választójog bevezetéséért. Az efféle tetteket a szaúdi igazságszolgáltatás börtönbüntetéssel, korbácsolással és nem ritka esetben halálbüntetéssel sújtja.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

,
Back to Top ↑