Cadmus fordítás Cadmus
India

2017. 08. 23.

Elkaszálták a muszlim instantválásokat Indiában

2017. 08. 23.

Alkotmányellenesnek találta a villámgyors válások muszlim gyakorlatát az indiai legfelsőbb bíróság kedden, és felkérte az újdelhi kormányt, hogy hozzon törvényt a megszüntetésére.

A taláros testület – különböző vallások képviselőiből álló – ötfős kollégiuma a keddi ítéletét megelőző három hónapban arról a kérdésről tanácskozott, hogy muszlim férfiak jogszerűen mondhatják-e ki házasságukat semmisnek tetszés szerint, akár pillanatok alatt.

Az eljárást hét indiai muszlim nő kezdeményezte, miután férjeik ezt a gyakorlatot követve váltak el tőlük. Az ottani hagyomány szerint ugyanis egy muszlim férjnek, ha el akar válni a feleségétől, csak annyit kell tennie, hogy háromszor kimondja: “talák”. A szó arabul válást jelent.

A kormánynak most módosítani kell az Indiában élő muszlimokra vonatkozó magánjogi rendelkezéseket. ”Nagyon boldog nap ez a számunkra. Történelmi nap” – jelentette ki Zakia Soman, társalapítója az Indiai Muszlim Nők Mozgalma nevű jogvédő csoportnak, amely szintén az “instantválások” ellen küzdött.

A muszlim nőket megilleti, hogy elismerjék igazukat a bíróságok, de a törvényhozás is – tette hozzá.

Az indiai muszlim törvénykezés tanácsa a legfelsőbb bíróságnak kifejtette álláspontját, miszerint bár nem értenek egyet a gyakorlattal, elutasítják, hogy egy törvényszék avatkozzon ügyeikbe, azt mondván, hagyják a közösségre a kérdés rendezését.

Narendra Modi indiai miniszterelnök ugyanakkor ismételten szót emelt a gyakorlat ellen, amelyet a muszlim nők elnyomásának nevezett.

Indiában él a világ egyik legnagyobb muszlim közössége, 155 millióan vannak. Ők családjogi kérdésekben a muszlim magánjogot tekintik irányadónak. Az Indiában több évtizedes múlttal rendelkező tripla talákról sem a Korán, sem a muszlim jog, a saría nem tesz említést. Muszlim jogtudósok szerint a saría világosan szabályozza a válást, és a folyamatnak három hónapig kell tartania, ami lehetőséget ad arra, hogy a férj és a feleség elgondolkodjon, és esetleg kibéküljenek – írja a BBC.

Az Indiával szomszédos, többségében muzulmán lakosságú Pakisztánban és Bangladesben már betiltották a tripla talákot.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑