Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2014. 11. 11.

Elkezdődött az első olajháború

2014. 11. 11.

Szaúd-Arábia, a világ legnagyobb olajtermelője kész hosszabb időn keresztül elviselni a viszonylag alacsony olajárat annak érdekében, hogy veszteségessé tegye az USA-ban folyó olajpala-kitermelést. Nehéz lesz azonban térdre kényszeríteni az amerikai vállalatokat.

Szaúd-Arábia gyakorlatilag háborút kezdett olajpiaci dominanciája megőrzésért az észak-amerikai olajpala-kitermelőkkel szemben – írja a Reuters. Sok megfigyelő úgy véli, hogy a szaúdiak tartózkodása exportjuk csökkentésétől sikeres lehet: zuhanó spirálba küldheti az olajárat, ami veszteségessé teheti a viszonylag drága technológiát alkalmazó amerikai olajpalaipart, ami a kitermelés csökkenéséhez, azaz a kínálat visszaeséséhez vezethet, ami emelkedő pályára terelheti az olaj árát.

Más szakértők azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy nem egy kis csónakot, hanem egy tankhajót akar megfordítani az, aki az olajipart akarja új pályára állítani. Ha az olajpalabizniszben érdekelt kis amerikai vállalatok csökkentenék is beruházásaikat 2015-ben és 2016-ban, a kitermelés akkor sem esne vissza jövőre, sőt talán még azután sem. A meglévő kutak ugyanis még jó ideig bővülő hozamot biztosítanak.

Jöhet a 80 dollár

Emellett számos vállalat olyan szerződést kötött a kitermelésben használatos berendezések szállítóival, amely súlyos kötbérrel terhelné meg őket, ha nem vennék át a szerződésben szereplő technikai eszközöket, következésképpen nem fognak elállni a betervezett újabb kútfúrásoktól. Végül, de nem utolsó sorban a legtöbb cég határidős olajértékesítési üzletekkel védekezik az olajár drámai változása ellen, így – ha elég magas áron sikerült előre lekötnie jövő évi szállításait – nem kell tartania a drámai árcsökkenések hatásától.

A szaúdiak kiszivárogtatták, hogy egy vagy két évig készek elviselni 80 dollár/hordós olajárat is, csak hogy gazdaságtalanná tegyék az olajpala-alapú kitermelést. Céljuk, hogy visszaszerezzék az elmúlt időszakban elvesztett világpiaci részesedésüket. Az olajár leszorításában segítségükre lehet Kuvait és Irán, amelyek jelezték, hogy nem szándékoznak visszafogni exportjukat. A londoni Brent jegyzése az elmúlt napokban hordónként 85 dollár alá esett – ilyen alacsony árra négy éve nem volt példa.

Nem lesz gond

Az amerikai olajpalaüzletben tevékenykedő jellemzően kis és közepes cégek helyzetét nehezíti, hogy eddig nem kellett összetetten tervezniük, a kitermelésnél messzebbre látniuk. Csak azzal foglalkoztak, hogyan tudnának még több fekete aranyat a felszínre hozni. Egyes vállalatok részvényára azonban az utóbbi időben lejtőre került, mert a befektetők attól tartanak, hogy erejükön felül költekeztek az elmúlt években.

Az olajcégek mellett szól azonban, hogy egyesek közülük akár 50 dollár/hordós olajárnál is nyereségesek tudnak maradni. Egyes vállalatok annak ellenére kötnek értékesítési szerződéseket 2016-ra, hogy az akkorra szóló határidős ár az elmúlt három hétben 89 dollár/hordóról 81 dollárra esett.

A Genscape energiaipari adatszolgálató várakozás aszerint 2015 végére 300 olajkút eshet ki a termelésből az USA-ban, ezért az olajkitermelés növekedése napi 600 ezer hordóra lassulhat a világon. (Az elmúlt három évben napi egymillióval nőtt a termelés csak az USA-ban.) Ez a kisebb bővülés is majdnem elég azonban ahhoz, hogy fedezze a fogyasztás várható növekedését, következésképpen nem várható, hogy a kínálat lassuló bővülése miatt nagyot emelkednek az árak.

napi.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑