Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2016. 05. 16.

Ellenzéki pártra csapott le a török rendőrség

2016. 05. 16.

A török rendőrség megakadályozta a Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) nacionalista ellenzéki párt vasárnapra tervezett rendkívüli kongresszusát. A parlamenti tömörülés jelenlegi vezetőjével, Devlet Bahcelivel szemben a négy lehetséges elnökjelölt nem támogatja azt a kormánypárt által előkészítés alatt álló új alkotmányt, amely Recep Tayyip Erdogan török elnök kezében összpontosítaná a végrehajtó hatalmat.

Bahceli pártja 11,9 százalékot szerzett a legutóbbi, tavaly november 1-jei előre hozott választáson és 40 képviselői helyhez jutott a törvényhozásban. A hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) a szavazatok 49,4 százalékával ugyan sikerült megszereznie 317 képviselői helyet – és így az abszolút többséget az 550 fős parlamentben –, nem rendelkezik sem az alkotmány közvetlen módosításához szükséges kétharmaddal, sem pedig a referendum összehívásához szükséges 330 mandátummal. Az AKP-nek tehát szüksége van a MHP támogatására.

Bahceli korábban támogatását fejezte ki a kormány tervét illetően, de a párt vezetőségének más tagjai, köztük az egykori belügyminiszter, Meral Aksener, ellenzik a törekvést. A nacionalisták egy csoportja el szeretné űzni helyéről Bahcelit, aki 1997 júliusa óta vezeti a MHP-t. Ahhoz, hogy ezt elérjék, módosítaniuk kell az alapszabályzatot.

Barikádokkal és vízágyúkkal készültek

A négy elnökjelölt a reggeli órákban ugyanazzal az autóval érkezett a kongresszus helyszíneként kijelölt szállodához. A rendvédelmi erők azonban barikádokkal és vízágyúkkal lezárták előttük és a szimpatizánsok előtt a hotel bejáratához vezető utat.

A Milliyet című török napilap internetes oldalának értesülései szerint mintegy 20 ezer ember várakozott órákon keresztül a rendőrségi barikádoknál. „Bahceli mondjon le” – skandálta a tömeg. Ezzel párhuzamosan közel kétszázan gyűltek össze a párt székházánál, hogy lojalitásukat fejezzék ki a vezető iránt – számolt be róla a Milliyet.

A kormánypárt elutasítja a feltételezést

A MHP elnökjelöltjei – arra várva, hogy a rendőrök beengedik őket – nyilatkozatot fogalmaztak meg. Azzal vádolták meg a kormányt, hogy az akadályozza a kongresszus megrendezését. A kormánypárt elutasít minden olyan feltételezést, amelynek értelmében összefüggés lenne a MHP vezetői posztjáért folyó harc és a nacionalista ellenzék támogatásának megnyerése között.

Orientalista.hu

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑