Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Esemény

2015. 03. 09.

Előadás: Az Iszlám Állama Irakban és Szíriában ISIS, a terrorizmus és Európa biztonsága

2015. 03. 09.

Pereszlényi Zoltán egyetemi docens tart előadást az Iszlám Államról, a terrorizmus elterjedéséről, és hatásairól az európai biztonságra. Pereszlényi  1981-ben kapja meg nagyköveti kinevezését 2003- ig Irakban, Egyiptomban, Szudánban, Szíriában, Jordániában, Libanonban képviselte hazánkat.

MAKEA Magyarországi Arab Közösség Egyesülete (MAKE), havonta rendezésre kerülő kulturális előadássorozat keretén belül, előadást szervez:

Előadás címe: „Az Iszlám Állama Irakban és Szíriában ISIS, a terrorizmus és Európa biztonsága” 

Előadó: Dr. Pereszlényi Zoltán, volt Külügyi Államtitkár, volt Nagykövet

Időpont: 2015. március 13.-án, pénteken 18 órai kezdettel

Helyszín: Budapest VI. ker. Bajza u. 54. I. em. /Nemzetek Háza/

Számítunk részvételűkre!

A Magyarországi Arab Közösség Egyesülete

Dr. Elsayed Hassan Aly Elnök

Pereszlényi Zoltán címzetes egyetemi docens önéletrajza:

kk-2-nagy-d000052475f03c2dbce5d

Pereszlényi Zoltán

 Hatéves moszkvai szakirányú diplomataképzés után a nemzetközi kapcsolatok szakértőjeként, a keleti országok referenseként szerez egyetemi diplomát. Arab, angol, orosz felsőfokú nyelvvizsga mellett tanult még németül, franciául, latinul, eszperantóul. 1974/78-ban a Politikai Főiskolán diplomáciai szakon végzett.

1966-tól a Külügyminisztérium Arab- és Afrikai Országok Főosztályán kezdi meg külügyi szolgálatát, amelynek idején volt előadó, főelőadó, főosztályvezető, majd az 1993/95. években h.  államtitkár (felügyeleti területe volt: Magyarország Európán kívüli kapcsolatai, a KÜM igazgatási és gazdasági munkája, a Protokoll és több funkcionális főosztály).

1981-ben kapja meg nagyköveti kinevezését és három misszióvezetői megbízatás idején (l981/86; 1989/2003; 1995/2000) Irakban, Egyiptomban, Szudánban, Szíriában, Jordániában, Libanonban képviselte hazánkat. Több alkalommal teljesített különleges diplomáciai feladatot a Köztársasági Elnök személyes képviselőjeként. Szakmai főtanácsadóként ment saját kérésére nyugdíjba.

A Köztársaság Elnöke 2002-ben a legmagasabb kitüntetés, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét adományozta részére “a magyar diplomácia szolgálatában nagykövetként és külügyi vezetőként végzett kiemelkedő színvonalú munkája elismeréseként”.

A külügyi munka mellett rendszeresen tartott előadásokat a KÜM-ben, a nemzetközi szakértőket képző egyetemeken, szakkollégiumokban, tudományos konferenciákon az alábbi témakörökben: diplomácia történet, nemzetközi válságok kezelése, a vallások, egyházak párbeszédének lehetősége a béke megőrzése érdekében, magatartáskultúra, diplomáciai etikett és protokoll, a külképviseleti munka szakmai és emberi követelményei.

Egyéb civil és tudományos szervezetek mellett tagja a Magyar Külügyi Társaságnak, a Magyar-Egyiptomi Baráti Társaság Elnökségének, a müncheni Middle East Study Group-nak, alelnöke a Magyar- Arab Baráti Társaságnak, mb. elnöke a Közel-Keleti Kutatások Alapítvány kuratóriumának.

2011. május 1-től a Nagykancellár a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának címzetes egyetemi docensévé nevezte ki.

Orientalista.hu 

Megosztom:

,
Back to Top ↑