Cadmus fordítás Cadmus
Esemény

2015. 08. 10.

Előadás: Keresztényüldözés a Közel-Keleten napjainkban

2015. 08. 10.

Közel-keleti kereszténység múltja és túlélési esélyei avagy Keresztényüldözés a Közel-Keleten napjainkban  

Kassab Adonis szír-magyar kettős állampolgárságú keresztény újságíróként – az orientalista.hu – A kelet hangja című internetes újság főszerkesztője, lesz a 283. Hétvezér Est vendége, egy éven belül másodszor. Az Obama által felfegyverzett ISIS Közel-keleti keresztényüldözései, a keresztény templomok, és emlékek rombolása, pusztítása és a Szíriában kialakult helyzet lesz előadásának fő témája. Ahhoz, hogy megértsük, mi köze van ehhez a világnak, a nem is oly rég még kereszténynek tartott és a ma már erősen fogyatkozó keresztény Európának – melynek Európai Unióra keresztelt mai változata tagadja, de legalábbis hivatalosan nem vállalja keresztény gyökereit, – nekünk, magyaroknak különösen ismernünk kell napjaink egyik megdöbbentő történéseit, hiszen sokkal közelebbi kapcsolatban van történelmünk a kereszténység valódi gyökereivel, mint azt tudjuk, feltételeznénk.

Szíria néhány éve még a Közel-Kelet egyik stabil, ha nem a legstabilabb gazdaságilag és közigazgatásilag legjobban szervezett, prosperáló állama volt. Fejlett gazdasága révén viszonylagos jólétet és szociális biztonságot nyújtva állampolgárainak, azok vallási hovatartozásától függetlenül. A közbiztonság nagyobb volt mint a mai Magyarországon tapasztalható. Kedvelt turista célpontjait, ősi kulturális emlékeit a világ minden tájáról látogatták. Azonban a korlátozott demokráciát biztosító Assad rendszernek az lett a bűne, hogy a Közel-Kelet utolsó stabil, szervezett és komoly hadsereggel rendelkező államaként, Palesztinát, a palesztin nemzetet támogatja Izrael ellenében. Az évek óta tartó mindent felőrlő, felmorzsoló pusztító háború újabb fejezetébe lépett az ISIS-terror állam (kalifátus?) mesterséges létrehozásával, amely érdekes módon nem támad USA és izraeli célpontokat. Ugyanakkor több ország területén hadműveleteket folytatva, a Közel-Kelet olaj- és földgázkincseinek jelentős részét erőszakkal, fegyverekkel megszerezve, rohamosan terjeszkedik, és vallási tisztogatást végezve, céltudatosan pusztítja a keresztényeket és a keresztény emlékeket.

Ez az esztelen pusztítás az emberiség számára pótolhatatlan veszteségeket okoz. A XXI. században tomboló vallási háborúban, ártatlan és védtelen keresztény emberek pusztulnak a Közel-Keleten, szíriai hadszíntereken, kifejezetten vallási hovatartozásuk miatt.

Kassab Adonis előadásában olyan tényeket hallhat, aki eljön erre az estre, melyek csak felszínesen, vagy még úgysem szerepelnek a fő-sodratú médiában. Hívjuk, várjuk a fehérvári polgárokat ezen az estén is Székesfehérvárra, az Országzászló térre.

Az előadás ideje: 2015. augusztus 11. kedd 19.00 óra

Az előadás helye: Székesfehérvár, Országzászló tér 

(Rossz idő esetén a Miss Tee Teabolt, Székesfehérvár, Ady Endre út 32. I. em.)

Elérhetőségünk ide kattintva megtalálható.

Orientalista.hu 

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑