Cadmus fordítás Cadmus
Emirátusok

2017. 10. 07.

Először neveztek el mecsetet Szűz Máriáról

2017. 10. 07.

Szűz Máriáról nevezték el az Egyesült Arab Emirátusok-beli Abu Dhabi egyik mecsetét. A korábban Zayed sejkről elnevezett muszlim imahely neve így ezentúl „Mária, Jézus Anyja nagymecset”.

Mohammad bin Zayed al-Nahyan sejk, Abu Dhabi koronahercege és az Emirátusok legfelsőbb katonai vezetője maga rendelte el a mecset átnevezését az előbb említett névre, hogy „konszolidálja az emberiesség kötelékeit a különböző vallások követői között.”

A döntést az ortodox, a kopt és a katolikus egyházak számos vezetője üdvözölte, mint a keresztények iránti tolerancia jelképét.

Ez a csodálatos mecset mostantól Szűz Mária nevét viseli – hirdetve a megbékélést keresztények és muszlimok között

Szűz Mária igen fontos szerepet játszik az Iszlámban. Ő Jézusnak a szűz édesanyja, bár a szeplőtelen fogantatás keresztény gondolata nem kapcsolódik hozzá. Ő az az asszony, aki meghallja Isten szavát, s hisz annak. A Koránban a 19. (Mária-) szúra központi alakja.

Mikor a korai muszlim közösség tagjai Abisszíniába menekültek – az ősi Etióp Királyságba – az őket ért üldöztetések elől, az akkori keresztény király megkövetelte tőlük, hogy magyarázzák el ennek az új hitnek a tanait. Mikor meghallotta, mekkora tisztelettel övezik Szűz Máriát, azonnal elrendelte, hogy Allah híveit védelmezett menekültekként fogadják be országába.

Abesszínia – egy korabeli kastély, mely még romjaiban is mutatja a keresztény királyság egykori ragyogását

Mária fia, Jézus Krisztus, szintén fontos szereplője az iszlám vallásnak – a muszlimok a legnagyobb próféták között tartják számon őt. Bár a róla alkotott muszlim és keresztény kép jelentősen eltér, abban mindkét vallás egyetért, hogy a világ végén Jézus vissza fog térni a földre, hogy ítéletet tartson. Az iszlám vallás még a visszajövetel helyét is tudni véli – ez pedig Keresztelő János nyughelye: a damaszkuszi Omajjád-nagymecset Szíriában.

A damaszkuszi Omajjád-nagymecset – az iszlám egyik fontos szent helye

Az iszlámban egyébként két nő játszik fontos szerepet: az egyik Fatima, Mohamed próféta lánya, Ali bin Abi Talib felesége, a másik pedig Mária, Jézus anyja. Míg Fatimáról számos (főleg sítia) mecset van elnevezve, Máriáról ugyanakkor eddig még nem neveztek el egyet sem – így ez a jelenlegi esemény fontos lépés lehet, hogy a kereszténység és az iszlám felfedezze közös gyökereit és ez által közelebb jusson a megbékéléshez.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑