Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 02. 22.

Előzetes megállapodás a szíriai tűzszünetről

2016. 02. 22.

Míg Szíriában folyamatosak a harcok, addig az amerikai és az orosz külügyminiszter megállapodott arról, hogy milyen elvek mentén lehetne beszüntetni a harcokat az országban. Erről John Kerry beszélt Jordánia fővárosában, Ammanban. –közölte az Euronews

Beszéltem Lavrovval, és egy előzetes elvi megállapodásra jutottunk a tűzszünetről, ami akár néhány napon belül elkezdődhet. De ez még nem végleges, úgy gondolom, hogy a következő néhány napban Obama és Putyin elnök urak beszélhetnek egymással, és véglegesíthetik ezt.

A telefonos egyeztetések során Kerry és Lavrov megállapodtak arról, hogy a béketárgyalásokon minden fél részt vehet, de kizárják azokat, amelyeket az ENSZ Biztonsági Tanácsa terrorista szervezetként kezel. Ez a megfogalmazás megoldaná azt a problémát, hogy a genfi és müncheni béketárgyalások résztvevői eddig nem tudtak megállapodni a különféle fegyveres csoportok besorolásáról.

Szíria elnöke, Bashar Al-Assad a tűzszünettel kapcsolatban azt szabta feltételül a spanyol El Paisnak adott interjújában, hogy eközben a terrorszervezetek ne nyomulhassanak előre, továbbá hogy ezek a szervezetek ne kaphassanak támogatást Törökországtól, ő viszont továbbra is számít Oroszország és Irán támogatására.

Orientalista.hu

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑