Cadmus fordítás Cadmus
Afrika

2021. 02. 17.

Elraboltak több száz diákot Nigériában

2021. 02. 17.

Ismeretlen fegyveresek támadtak egy iskolára Nigéria északi részén, sok diákot elraboltak – tudatták szerdán helyi biztonsági források.

Az észak-nigériai Niger szövetségi államban található Kagara egyik középiskoláját kedd este támadták meg, a fegyveresek több tanárt is magukkal hurcoltak. Hivatalos források szerint egy diákot lelőttek, többeknek azonban sikerült elmenekülniük.

Egyelőre nincs pontos adat a hiányzó diákok számáról, helyi források szerint az iskolának körülbelül 1000 tanulója van. Muhammad Sani Idris, a szövetségi állam tájékoztatási biztosa szerint a támadás idején 650-en diák tartózkodott az épületben. Hozzátette, hogy több tanár családtagját is elrabolták.

Az elhurcoltakat a hadsereg is keresi, a kutatásban katonai repülőgépek is részt vesznek.
Muhammadu Buhari elnök közleményben ítélte el a támadást, és több magas rangú tisztségviselőt küldött a térségbe, hogy koordinálják a mentőakciót. Elkövetőként egyelőre egyetlen csoport sem jelentkezett.

Decemberben a Boko Haram iszlamista szervezet több mint 300 diákot rabolt el az ugyancsak északon található Katsina állam egyik iskolájából, az emberrablást a terroristák azzal indokolták, hogy a nyugatias oktatás sérti az iszlám tanokat. Az elrabolt diákokat egy héttel később elengedték.

Észak-Nigériában nagy mértékben romlott a biztonsági helyzet azóta, hogy Muhammadu Buharit 2015-ben elnökké választották, pedig az államfő első számú feladatának tartja a terroristacsoportok, egyebek közt a Boko Haram elleni harcot is.

Az ország északnyugati és középső részén több más fegyveres csoport is aktív, sokan közülük a váltságdíj miatt rabolnak el embereket vagy elhajtják a helyi gazdálkodók jószágait, ám egyes csoportok az északkelet-Nigériát bázisuknak tekintő dzsihadista szervezetekkel is szövetséget kötöttek.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑