Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2016. 01. 21.

Elsőként az iráni olajipar profitálhat a nemzetközi szankciók feloldásából

2016. 01. 21.

Irán évek óta tartó gazdasági elszigeteltségének vethet véget, hogy feloldják az országot sújtó nemzetközi szankciókat.

Elsőként az olajipar profitálhat ebből. A tervek szerint több lépésben fogják növelni a kitermelést. Hat évvel ezelőtt naponta három és fél millió hordónyi olajat bányásztak, ebből kétmilliót exportáltak.

Az Iráni Nemzeti Olajtársaság ma félmillió hordót képes kitermelni és exportálni. A következő hónapokban ez a szám akár egymillióra is növekedhet – közölte Amir-Hossein Zamani-Nia, az iráni olajügyi miniszter helyettese.

A szankciók feloldása miatt 12 éve nem látott mélységbe zuhant a nyersolaj világpiaci ára. Teherán szerint ez számukra nem jelent problémát.

A következő hónapokban Irán visszatér a piacra, és ennek már most lehet érezni a hatásait. Mi nem aggódunk az árak miatt. Azoknak van félnivalójuk, akik túl sokat termeltek az elmúlt időszakban – fogalmazott Bijan Namdar-Zanganeh olajügyi miniszter.

Ahhoz, hogy Irán ismét fontos szerepet töltsön be, befektetőkre és fejlesztésre van szüksége – véli Ali Pakzad gazdasági újságíró.

Ahhoz, hogy növelni tudjuk a termelést, és visszatérjünk a piacra, a tartalékainkat kell használnunk. Olajipari befektetésekre van szükség, hogy enyhítsük az elmúlt évek okozta károkat. A külföldi beruházások hosszú távú megoldást jelenthetnek – nyilatkozta Ali Pakzad, az egyik iráni újság szerkesztője.

A szankciók feloldásával Irán vonzóvá válhat a külföldi befektetők számára. A nemzetközi cégeknek a legfőbb akadályt az ország gazdasági problémái jelenthetik, de az együttműködés segíthet a jelenlegi gondokon – mondta Javad Montazeri, az Euronews teheráni tudósítója.

Orientalista.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑