Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2015. 07. 17.

Eltérően reagáltak Irán különböző szomszédjai a megállapodásra

2015. 07. 17.

Vegyes reakciókat váltott ki az Iránnal szomszédos országokban és a muzulmán világ más országaiban az a megállapodás, amely Teherán és a hatok elnevezésű országcsoport között született kedden az iráni atomprogrammal kapcsolatban; volt olyan, amely üdvözölte, és volt, amelyik bírálta a megegyezést.

Szíria

A szíriai elnök, Bashar Al-Assad gratulált legfontosabb térségbeli partnerének a megállapodáshoz. Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjének, Ali Hamenei ajatolláhnak címzett jókívánságait a szíriai állami hírügynökség tette közzé.

Assad a megállapodást “diadalnak” minősítette, amely szerinte egy “hatalmas fordulópontot” jelent Irán történelmében. “Biztosak vagyunk abban, hogy az Iráni Iszlám Köztársaság ezután még nagyobb lendülettel támogatja majd a nemzetek igaz ügyeit, arra törekedve, hogy béke és stabilitás uralkodjon a régióban és az egész világon” – áll a közleményben. Assad ezzel feltehetően azon reményére utalt, hogy a szankciók feloldásával politikai és gazdasági téren egyaránt megerősödő Irán fokozott mértékben segíti majd Damaszkuszt a felkelők elleni harcában.

Irak

Ugyancsak Teherán stratégiai támogatását élvező iraki kormány külügyminisztere, Ibrahim al-Jaafari azt húzta alá, hogy az egyezség megkötése és a megállapodásba foglalt pontok megvalósítása fontos a régió stabilitásának megteremtéséhez.

Törökország

Az éppen Ankarában tartózkodó Jaafari török kollégája, Mevlut Cavusoglu közös sajtótájékoztatójukon kijelentette, hogy az Iránnal szembeni szankciók feloldásából az egész régió gazdaságának előnye származna, és ez közvetlen hatással lenne a török gazdaságra is. A török pénzügyminiszter, Mehmet Simsek Twitter-oldalán megjelent üzenetében ugyanakkor úgy fogalmazott: a megállapodás “nagyon jó hír a török gazdaságnak”.

Pakisztán, Afganisztán

Az Iránnal ugyancsak szomszédos Pakisztán és Afganisztán is üdvözölte a Teherán és a hatok közt létrejött egyezséget. A nukleáris hatalom Pakisztán külügyminisztériuma közölte, hogy Iszlámábád mindig is kiállt az iráni atomprogram körüli vita békés megoldása mellett. Asraf Gáni afgán államfő is közleményt adott ki, amely szerint Kabul minden olyan erőfeszítést üdvözöl, amely a régió békéjét és stabilitását erősíti.

Szaúd-Arábia

Irán legjelentősebb térségbeli ellenlábasa, Szaúd-Arábia egy meg nem nevezett tisztségviselője ugyanakkor hírügynökségi források szerint úgy nyilatkozott, hogy a megállapodás veszélyesebbé teheti a Közel-Keletet, amelyet Teherán Irakban, Szíriában, Libanonban és Jemenben űzött tevékenységei már így is destabilizálták. Véleménye szerint, ha az egyezség megakadályozza Teheránt abban, hogy atomfegyverre tegyen szert, egy “boldog napról” beszélhetünk, akkor viszont nem, ha az egyezmény lehetővé tenné, hogy Irán pusztítást okozzon a térségben.

A szunnita nagyhatalom sokak szerint már jelenleg is közvetett háborút vív Teherán ellen. Egy szaúdi vezetésű arab katonai koalíció hónapok óta bombázza Jemenben a síita húszi felkelőket, akik néhány hónap alatt az Arab-félsziget déli részén fekvő ország jelentős részét uralmuk alá vonták. A húszi lázadók sokak szerint iráni támogatással érték el katonai sikereiket.

Egyesült Arab Emírségek

A szaúdi monarchiával szövetséges Egyesült Arab Emírségek elnöke, Kalifa bin Zájid Ál Nahján táviratot küldött Haszan Róháni iráni elnöknek, amelyben jókívánságai mellett azon reményét is kifejezte, hogy a diplomáciai lépés hozzájárul a térség biztonságának megszilárdításához – jelentette az Emírségek állami hírügynöksége, a VÁM.

Az olajban gazdag, szunnita vezetésű ország és Irán közt több mint négy évtizede feszültséget okoz három perzsa-öbölbeli sziget, amelyekre mindkét állam igényt tart, és amelyeket Teherán 1971-ben vont ellenőrzése alá. Az emírségeket mindazonáltal a területi viták ellenére szoros kereskedelmi kapcsolatok fűzik síita szomszédjához.

Egy neve elhallgatását kérve nyilatkozó emírségi tisztségviselő szerint a nukleáris megállapodás “jó lehetőség arra, hogy új fejezet nyíljék az Öböl menti régió országai közti viszonyokban”. Ebben szerinte Iránnak döntő szerep juthat, de csak akkor, ha felülvizsgálja a politikáját, és felhagy a környező országok belügyeibe való beavatkozással.

Egyiptom

Az egyiptomi külügyminisztérium közleményben fejezte ki reményét, hogy a keddi fejlemények megakadályozzák egy fegyverkezési verseny kialakulását a Közel-Keleten, és ahhoz vezetnek, hogy a “térséget teljes mértékben megtisztítják a különböző tömegpusztító fegyverektől, a nukleáris fegyvereket beleértve”. Sokan feltételezik, hogy Egyiptom szomszédja, Izrael atomfegyverekkel rendelkezik, bár ezt Izrael mindeddig nem ismerte el hivatalosan.

Izrael

Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök szerint történelmi léptékű súlyos hiba az Iránnal kötött nemzetközi alku Teherán vitatott atomprogramjáról. Izraelben a kormánykoalíció és az ellenzék pártjai egyaránt elítélik a kedden született megállapodást.

Netanyahu kijelentette, lehetőségei szerint Izrael mindent elkövet, hogy megfékezze Irán nukleáris törekvéseit. “Irán biztonságos utat kap az atomfegyverhez” – értékelte az Irán és a hatok elnevezésű országcsoport között (az ENSZ BT öt állandó tagja, azaz Oroszország, Kína, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, továbbá Németország) megszületett egyezményt az iráni atomprogramról.

Magyarország

Se nem a magyar kormány , se a magyar pártok nem foglaltak állást az iráni atomrpogramról megkötött megállapodásról, kivéve a Jobbik.

A radikális párt üdvözölte a nyugati nagyhatalmak és Irán közötti, atomprogrammal kapcsolatos megállapodást – közölte Gyöngyösi Márton, a párt frakcióvezető-helyettese, aki a Közel-Kelet békéjének és stabilitásának megteremtése irányába tett kulcsfontosságú lépésként értékelte az egyezséget.

Az ellenzéki politikus közleményében kifejtette, hogy remélik, hogy a megegyezés véget vet “az évtizedek óta tartó Irán-ellenes nyugati kampánynak, különösen az elmúlt kilenc év elhibázott szankciós politikájának”.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑