Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2016. 10. 30.

Elutasította az ENSZ béketervét a megbuktatott jemeni elnök

2016. 10. 30.

A jemeni konfliktus rendezését szolgáló terv értelmében a síita Húszik erőit bevonnák a jövőben megalakuló egységkormányba, korlátoznák a jemeni elnök hatalmát, cserébe pedig a Húszik és a szövetséges nmezetvédelmi egységek kivonulnának az általuk elfoglalt nagyvárosokból.

Hadi bejelentését azt követően tette, hogy a nap folyamán rijádi rezidenciáján fogadta Iszmail Ould Sejk Ahmedet, az ENSZ különleges megbízottját, aki ismertette vele az ENSZ-béketervet.

A megbuktatott és Szaúd-Arábiába menekült Hadi szerint egy egységkormány alakítása nem állítaná le a konfliktust.

Az emigrációban élő elnök szerint a béke csak úgy érhető el, ha a felkelést leállítják, a húszik leteszik a fegyvert és kivonulnak az általuk ellenőrzött városokból.

Hádi kormánya, amelyet a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció tavaly március óta légicsapásokkal is támogat, csaknem két éve háborúzik az Irán támogatását élvező, az Ali Abdalláh Száleh volt elnökkel szövetséges Húszi erőkkel akik 2014 szeptemberében elfoglalták a jemeni fővárost, Szanaát.

A harcokban becslések szerint több mint 10 ezer polgári személy halt már meg – köztük csaknem 2400 gyerek és 2000 nő -, és 3 millióan menekültek el. A sebesültek száma eléri a 18 és fél ezret. A Jemenben uralkodó állapotokat az is súlyosbítja, hogy a hónap elején kolerajárvány tört ki.

A nap folyamán legalább 17 halálos áldozatot követelt a Rijád vezette koalíció légicsapása a délnyugat-jemeni Taizz városában. A támadás egy lakóházat ért – közölték helyi tisztségviselők és lakosok a jemeni kormányerők, illetve síita lázadók között megosztott városban. Jemen harmadik legnagyobb városát nagyjából 300 ezren lakták a háború előtt.

Orientalista.hu – Zenobia (MTI nyomán)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑