Cadmus fordítás Cadmus
Afrika

2019. 02. 11.

Elzárva a külvilágtól, egyre gyarapszik a mauritániai keresztények lélekszáma

2019. 02. 11.

A nemzetközi figyelemtől távol lévő Mauritániában egyre több ember válik Jézus Krisztus követőjévé. Az muszlim hitről áttért embereknek azonban tartaniuk kell a törzsük bosszújától, vagy az iszlamista szervezetek keresztényellenes támadásaitól.

Az üldöztetések és a vallásszabadság hiánya ellenére a legutóbbi adatok szerint Mauritániában több mint tízezer keresztény él. Többségük az ország fővárosa, Nouakchott lakója, de vannak kisebb közösségek Zouérat, Nouadhibou, Atar és Rosso városokban is – közölte a Journal Chrétien keresztényekkel foglalkozó francia hírportál.

A keresztények lélekszáma évről évre gyarapodik, bár a legtöbb közösség az atrocitások elkerülése miatt titokban tevékenykedik. A nyugat-afrikai Mauritánia az észak-afrikai és a déli sivatagos vidék kultúrájának keverékét képviseli. Az ország nevében szerepel az iszlám köztársaság kifejezés, ami egyértelműsíti, hogy igazán csak egyetlen vallást ismernek el. Az afrikai ország alkotmánya és polgári törvénykönyve is az iszlám jogon, a Saríán alapszik.

Ezen felül a törzsi kötelék még mindig a legerősebb társadalomalkotó rendszer, ezért a családi konfliktusokat, vagy a bűncselekményeket gyakran nem a központi hatóságok, hanem a törzsi vezetők bírálják el. Ez különösképpen veszélyes azokra a mauritániaiakra, akik elhagyták a muszlim hitet és megkeresztelkedtek. A szigorú iszlám Saría és a törzsi szabályok ötvözéséből gyakran hoznak halálos ítéletet az új hitet felvevő emberekre.

A ország törvény nem engedélyezi a más vallások tevékenységét, így a keresztény egyházak illegalitásban, vagy egyes esetekben a megtűrt kategóriában működnek. Mauritániában a római katolikusok vannak a legtöbben, lélekszámuk meghaladja a 6500 főt. A Nouakchott-i egyházmegye 1965-től lett független a szenegáli egyháztól, és 1995 óta Martin Happe Mafr püspök igazgatja. Az egyházmegyében tizenhárom pap illetve közel negyven egyházi alkalmazott szolgál. 2008 óta Luis Mariano Montemayor apostoli küldöttként képviseli a Vatikánt. 2016. december 9-én bejelentették a megállapodást, miszerint Mauritánia teljes diplomáciai kapcsolatot létesít a Szentszékkel, beleértve az apostoli nunciatúra létrehozását is.

A mauritániai katolikus egyház kiemelten részt vesz a társadalmi és jótékonysági projektekben, többek között óvodákat tart fent, illetve utcán élő gyerekeknek és egyedülálló anyáknak nyújt támogatást.

A cikk folytatását ITT olvashatják.

S4C.News – Kassab Adonis

 

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑