Cadmus fordítás Cadmus
Emirátusok

2020. 11. 12.

Emirátusi biztonsági cég szudáni zsoldosokat toboroz a líbiai harctérre

2020. 11. 12.

A Human Rights Watch (HRW) nevű szervezet szerint egy biztonsági cég eddig több száz szudáni állampolgárt toborzott az Egyesült Arab Emirátusokban, akiket azután Líbiába küldtek, hogy Khalifa Haftar tábornok oldalán harcoljanak.

A New Yorkban működő emberi jogi szervezet szerint az Emirátusokban működő Black Shield Security Services nevű biztonsági cég eddig 390 szudáni állampolgárt toborzott.

A toborzó irodában azt mondták neki, hogy az Öböl menti államban fognak dolgozni biztonsági őrként. A hirdetés szerint bevásárló központokban, valamint kormányzat épületeknél dolgoztak volna.

A hazájukból érkező szudáni állampolgárokat azonban az Abu Dhabi nemzetközi repülőtéren a Black Shield Security Services alkalmazottai várták akik elvették az útleveleiket és busszal a 300 kilométerre lévő Ghiyathi városába szállították őket ahol az Emirátusok fegyveres erőinek egyik bázisára érkeztek. A bázison egyenruhát adtak nekik és nyolc hetes kiképzésen kellett részt venniük.

Az egyik szudáni férfi a HRW számára elmondta, hogy különböző típusú lőfegyverek, aknavetők használatára képezték ki őket. A kiképzés után Líbiába szállították őket, ahol Ras Lanuf városa mellett olajipari létesítményeket kellett őrizniük.

Az egyik szudáni alkalmazott azonban értesítette családját Szudánban akik azonnal elmentek az Emirátusok Khartúmban lévő nagykövetségére. Ezen kívül értesítették az esetről a szudáni külügyminisztériumot is. Az ügy pedig megjelent a közösségi médiában és a biztonsági cég több szudáni alkalmazottat visszaszállított az Emirátusokba, onnan pedig Szudánba.

Az Emirátusok évek óta támogatja a Haftar tábornok által irányított Líbiai Nemzeti Hadsereget. Fegyverekkel és egyéb felszerelésekkel támogatják őket, ahogyan Egyiptom és Jordánia is.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Press TV)

Megosztom:

, , , , ,




Back to Top ↑