Cadmus fordítás Cadmus
Energia

2016. 01. 29.

Energetikai együttműködés Izrael, Görögország és Ciprus között

2016. 01. 29.

Először tart háromoldalú találkozót a görög, a ciprusi és az izraeli vezető, hogy a régió stabilitásáról és energetikai együttműködéséről egyeztessenek. Törökország sérelmezi, hogy a régiós egyeztetésekből kihagyják, de a három ország arra hivatkozik, hogy a találkozó nem új kapcsolatokat épít, csupán a már meglévő kapcsolatokat erősíti – közölte az Euronews.

Tel-Avivban szerdán több kétoldali megállapodást kötött a görög és az izraeli miniszterelnök, majd a két vezető Ciprusra utazott, ahol a görög ciprióta vezető fogadta őket.

Görögország és Izrael energetikai, innovációs és gazdasági együttműködésről állapodott meg. Ciprusnak nagy szerepe lehet egy nagyfeszültségű kábel működtetésében, amely Izraelt kapcsolná össze az európai kontinenssel.

A ciprusi elnök, Níkosz Anasztasziádisz gazdaságilag is fontosnak tartja a kooperációt, de a görög és török ciprióták között megosztott sziget stabilitása szempontjából is kedvezőnek tekinti.

Görögország, Ciprus, Izrael és Törökország is jól járhat a Földközi-tenger gázkészletének kiaknázásával, de ehhez a régióban stabilitásra és békére van szükség.

Orientalista.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑