Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2016. 05. 11.

ENSZ: Élve égettek el embereket a török katonák

2016. 05. 11.

Feltehetően több mint száz embert égettek el élve a török biztonsági erők tagjai a délkelet-törökországi Cizre városában a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezet elleni művelet során; a szemtanúk erről szóló jelentései rendkívül aggasztóak.

Ezt mondta kedden Genfben Zeid Raad al-Huszein, az ENSZ emberi jogi biztosa. A világszervezet birtokába jutott beszámolók szerint az áldozatokat török biztonsági erők által körülvett épületek pincéiben tartották fogva, mielőtt kivégezték őket.

Huszein arra szólította fel Ankarát, hogy a török hatóságok járjanak utána a többségében kurdok lakta délkelet-törökországi térségben civilek ellen is elkövetett, erőszakos visszaélésekről szóló vádaknak, és végezzenek alapos vizsgálatot.

Törökország korábban figyelmen kívül hagyta az ENSZ azon kéréseit, hogy a helyszínen első kézből gyűjthessenek információt. Az ENSZ szemtanúk beszámolóira hivatkozik, akik a PKK ellen folytatott katonai műveletről tavaly decembertől kezdve március elsejéig, a Cizrében bevezetett kijárási tilalom feloldásáig jegyezték le a visszaéléseket.

Az emberi jogi biztos azt mondta, a kormánynak a terrorellenes bevetések alkalmával is kímélnie kell a lakosságot és be kell tartania a nemzetközi jogot, amely tiltja a peren kívüli gyilkosságokat, kínzást és a tulajdon célzott megrongálását.

Törökország délkeleti részében két és fél évi fegyverszünet után 2015 júliusában újultak ki a harcok a kurd milíciák és a biztonsági erők között. A török haderő december óta átfogó katonai akciót hajt végre a Kurdisztán elszakadásáért küzdő felkelők ellen. Az összecsapások során július óta a biztonsági erők csaknem 400 tagja vesztette életét, és a PKK mintegy 5400 lázadóját ölték meg. A több mint harminc éve tartó konfliktusban már mintegy 40 ezren vesztették életüket.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑