Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2023. 06. 22.

ENSZ: izraeli katonák tavaly 42 palesztin gyerek halálát okozták (+18)

2023. 06. 22.

Izraeli katonák tavaly 42 palesztin gyerek halálát okozták, a legtöbben éles lőszerrel leadott lövések áldozataivá váltak – derült ki egy ENSZ-jelentésből, amelybe a dpa német hírügynökség betekintést nyert.

António Guterres ENSZ-főtitkár, akinek nevében összeállították ezt a belső dokumentumot, mélységes aggodalmát fejezte ki nemcsak a halálesetekkel, de az izraeli hadsereg által őrizetbe vett gyerekek számával összefüggésben is.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az izraeli hadseregnek áldozatul esett palesztin fiatalok száma némileg csökkent.

A világszervezet mindazonáltal nem helyezi az izraeli hadsereget azon szervezetek listájára, amelyek súlyos jogsértéseket követnek el gyerekekkel szemben fegyveres konfliktusokban. Diplomaták szerint az Egyesült Államok komoly nyomást gyakorolt a világszervezetre, hogy a jelentés megállapításai lehetőleg visszafogottak legyenek.

A biztonsági helyzet Izraelben és a palesztin térségekben már hosszabb ideje feszült. Nem ritka, hogy az izraeli biztonsági erők műveletei során palesztinok vesztik életüket, palesztin szélsőségesek támadásai során pedig izraeli állampolgárok halnak meg.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑