Cadmus fordítás Cadmus
Afrika

2021. 04. 14.

ENSZ: nők milliói továbbra sem rendelkezhetnek szabadon a testükkel

2021. 04. 14.

Több millió nő világszerte továbbra sem rendelkezhet szabadon saját teste felett, a koronavírus-világjárvány pedig tovább nehezítette a helyzetüket – áll az ENSZ Népesedési Alapjának (UNFPA) szerdán közzétett, 57, zömében afrikai országot vizsgáló jelentésében.

A főleg a szubszaharai térség államaival foglalkozó dokumentum szerint a fiatal lányok és az asszonyok körülbelül fele rendelkezhet szabadon a testével, beleértve a szexuális partner megválasztását és a fogamzásgátlást.

Natalia Kanem, az UNFPA vezetője felháborítónak nevezte a felmérés eredményeit, hangsúlyozva: ez tulajdonképpen annyit jelent, hogy nők százmillióinak a testét még mindig gyakorlatilag mások birtokolják. Felszólította egyúttal a nemzetközi közösséget, tegyen többet a nemek közti egyenlőségért.

A jelentésben hozzáteszik, hogy a koronavírus-világjárvány következtében rengeteg nő helyzete még rosszabbá vált: rekordot döntött például a nemi alapú erőszak és a gyermekházasság veszélyének kitett lányok és nők száma.

A jelentésben – António Guterres ENSZ-főtitkár 2020-ban idézett adataira hivatkozva – kiemelték azt is, hogy jóllehet számos országban alkotmány garantálja a férfiak és nők közti egyenlőséget, az utóbbiak gyakran csak a férfiak által élvezett jogok 75 százalékát tudhatják magukénak.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑