Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2016. 02. 20.

ENSZ: Sokkoló adatok a jemeni háborúról

2016. 02. 20.

A tizenegy hónapja tartó jemeni háború áldozatainak és sebesültjeinek többsége civil ember. Az ENSZ számadatai alapján szörnyű mészárlás zajlik az arab országban.

A sokkoló adatokat az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt a testület rendkívüli ügyekért felelős egyik vezetője ismertette, aki azonnali fegyvernyugvást sürgetett.

“2015 márciusa óta több mint 35 ezer áldozata van a konfliktusnak, a halottak száma több mint 6 ezer. A megerősített adatok szerint a halottak legkevesebb fele civil, a sebesültek közül pedig több mint 6500-an civilek.” – mondta Stephen O’Brien, az ENSZ biztonsági ügyekért és a rendkívüli ügyekért felelős egyik vezetője.

Tovább súlyosbítja a humanitárius válsághelyzetet, hogy Szaúd-Arábia és szövetségesei lezárták a jemeni kikötőket. A háború előtt az ország élelmiszerellátásának 90 százalékát importból fedezte. – közölte az Euronews.

Szaúd-Arábia tavaly márciusban egy általa vezetett katona koalíciót alapított ami megtámadta a Mansour Al-Hadi volt jemeni elnök hatalmát megdöntő nép felékelés résztvevőit. A szaúdi légierő folyamtosan támadja a Húszik és s Jemeni Hadsereg állásait, akik a jemeni nép oldalán beléptek a háborúba.

Vasárnap egy szaúdi légitámadás egy öttagú családot ölt meg, további tíz ember megsérült.

Az ENSZ és Szaúd-Arábia között feszültté váltak a tárgyalások azt követően, hogy Rijád távozásra szólította fel a humanitárius segélymunkásokat a felkelők által ellenőrzött területeken. Az ENSZ visszautasította, hogy kivonuljanak a segélymunkások, ami növelte a feszültséget.

A jemeni lakosság nyolcvan százaléka szenved alultápláltságtól és az egészségügyi ellátás hiányától. Az éhezők száma megduplázódott az elmúlt tíz hónapban, már 1,3 millió gyermeket is érint.

Orientalista.hu – Zenobia

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑