Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2021. 02. 09.

ENSZ-szakértők: országaik fogadják vissza a dzsihadisták feleségeit, gyerekeit

2021. 02. 09.

Az ENSZ emberi jogi szakértői hétfőn felszólítottak 57 országot, hogy fogadják vissza az Iszlám Állam dzsihadista szervezet harcosaihoz köthető közel 10 ezer embert, nőket és gyerekeket, akiket jogtalanul tartanak fogva “emberhez nem méltó” körülmények között az északkelet-szíriai táborokban.

A szakértők szerint a nemzetközi jog értelmében ezeknek az országoknak kötelességük hazajuttatni állampolgáraikat, és bizonyíték esetén bíróság elé állítani a felnőtt személyeket tisztességes tárgyalásokon.

Csaknem 10 ezer nőt és gyereket tartanak fogva az al-holi és rozsi táborokban – amelyekben több mint 64 ezer ember él jelenleg – a szíriai kurd hatóságok, a táborban élők legtöbbje iraki és szíriai állampolgár.

“Az ügy rendkívül sürgős” – mondta egy sajtótájékoztatón Fionnuala D. Ní Aoláin, az ENSZ-nek az emberi jogok védelméről a terrorellenes harccal összefüggésben beszámoló jelentéstevője, miután a független szakértők közös nyilatkozatot adtak ki.

Ní Aoláin az említett 57 ország – amelyek között megtalálható Nagy-Britannia, Kína, Franciaország, Oroszország és az Egyesült Államok is – listáját “szégyenlistának” nevezte. Az ENSZ-jelentéstevő bírálta azt is, hogy egyre több embert fosztanak meg állampolgárságától, megjegyezve, hogy törvénytelen valakit hontalannak nyilvánítani. Ní Aoláin szerint a táborokban uralkodó körülmények kimeríthetik a kínzás, az embertelen és megalázó bánásmód fogalmát.

A világszervezet a múlt hónapban arról számolt be: jelentéseket kapott arról, miszerint 12 szíriai és iraki állampolgárt gyilkoltak meg január első felében az al-holi táborban, amelyben az Iszlám Állam tagjainak hozzátartozóján kívül belső menekültek is élnek.

Kanada, Finnország és Kazahsztán visszafogadta néhány állampolgárát, amit Ní Aoláin üdvözölt. Az ENSZ-jelentéstevő a dzsihadisták családtagjainak “törvénytelen fogva tartását” az Egyesült Államok guantanamói fogolytáborban évekig vádak nélkül raboskodók fogva tartásához hasonlította.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑