Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2023. 07. 04.

ENSZ: véget kell vetni az erőszaknak Ciszjordániában

2023. 07. 04.

Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa az Izraelben és a megszállt Ciszjordániában fokozódó erőszak befejezését követelte, és felszólította az izraeli erőket a nemzetközi normák tiszteletben tartására.

“A megszállt Ciszjordániában legutóbb végrehajtott művelet és a tel-avivi merénylet aggasztóan emlékeztetnek egy jól ismert modellre: az erőszak még több erőszakot szül, a gyilkosságoknak, az emberek testi épsége elleni támadásoknak és a javak elpusztításának véget kell vetni” – áll a főbiztos által kiadott nyilatkozatban.

Egy gépkocsijával a járdára hajtó merénylő kedden Tel-Avivban nyolc embert sebesített meg, az izraeli hadsereg pedig folytatta a műveletet, amelyben nyolc palesztin halt meg Ciszjordánia megszállt északi részén.

Volker Türk szerint az izraeli biztonsági erők által folytatott művelet mérete, beleértve az ismételt légitámadásokategy sor kérdést vet fel, amelyek az emberi jogokkal kapcsolatos nemzetközi normák betartására vonatkoznak.

A főbiztos azt írta, a légicsapások is ellentétesek egy rendfenntartó művelettel kapcsolatos magatartással.

Az emberi jogi főbiztos azt kérte, hogy a megszállt Ciszjordániában végrehajtott műveletek során tartsák be az erő alkalmazására vonatkozó nemzetközi normákat, hangsúlyozva, hogy ezek a normák ugyanazok maradnak, még ha “terrorizmus elleni harcról van is szó.”

A főbiztos felszólította Izraelt, garantálja, hogy valamennyi sebesült minél előbb orvosi ellátást kapjon.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑