Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2018. 11. 19.

EP: Az európai fegyvereket terheli a felelősség azért, hogy Jemenben háború van

2018. 11. 19.

Az Európai Unióból származó fegyverek súlyosbítják a jemeni konfliktust, ezért az uniós fegyverexport szigorúbb ellenőrzésére lenne szükség – hangsúlyozta szerdai állásfoglalásában az Európai Parlament.

Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolása óta – kevesebb, mint egy hónapon belül – ez már a második alkalom, hogy EU-s képviselők olyan határozatot fogadnak el, amelynek célja a fegyvereladások korlátozása.
A nyilatkozat szerint azon országok ellen, amelyek semmibe veszik a szabályokat, szankciókat kellene kivetni.

Az európai fegyverek közvetve hozzájárulnak a Szaúd-Arábia vezette koalíció és az iráni támogatással bíró húszi felkelők között zajló konfliktus éleződéséhez. Azáltal, hogy az EU egyes országai Szaúd-Arábiának adnak el fegyvereket, aláássák az európai fegyverzetellenőrzési törekvéseket – hangsúlyozták a képviselők.

Alapjában véve az európai fegyvereket terheli a felelősség azért, hogy Jemenben háború van

– mondta Sabine Losing német EP-képviselő, aki az európai uniós kormányok elszámoltatásának kérdésével foglalkozik.

Az Európai Unióból származó fegyverexport szigorúbb ellenőrzését sürgető EP-felhívásnak nincs kötelező jogi ereje. Ugyanakkor Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolása óta – kevesebb, mint egy hónapon belül – ez már a második alkalom, hogy EU-s képviselők olyan határozatot fogadnak el, amelynek célja a fegyvereladások korlátozása.

A fegyverexportról szóló éves uniós jelentések szerint az Európai Unió – az Egyesült Államok után – a világ második legnagyobb fegyverszállítója.

PestiSrácok, MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑