Cadmus fordítás Cadmus
Keresztényüldözés

2020. 01. 12.

Erbili káld érsek: Az iszlám törvény alatt nem élünk biztonságban

2020. 01. 12.

„Az Egyesült Államok és Irán között a napokban kiéleződött helyzet újból fokozott aggodalommal tölti el a térségben lakó keresztényeket” – nyilatkozta Bashar Warda, Erbil káld katolikus érseke a Szükséget Szenvedő Egyház pápai katolikus segélyszervezetnek.

„Az iraki keresztények száma 2003 óta 90 százalékkal csökkent, akiknek jelentős része 2014-től kezdve az Iszlám Állam terrorizmusa miatt hagyta el az országot. Most egy újabb exodustól tarthatunk a kirobbant válság miatt” – nyilatkozta a káld főpap a Szükséget Szenvedő Egyház segélyszervezet tudósítójának, aki a térségben tartózkodik.

„Ez a mi hazánk és nem akarunk elmenni innen” – hangsúlyozta Bashar Warda, Erbil káld katolikus érseke.

„Ám ahhoz, hogy itt maradjunk, szükségünk van a nemzetközi közösség támogatására. Ebben a különlegesen kényes helyzetben a keresztények és a jazidik kiváltképp is veszélynek vannak kitéve, bárki is gyakorolja a hatalmat. Nincs egyenlőség a nem muszlimok számára, akik az iszlám törvény alatt élnek. Megtorlástól tartunk, mert könnyű célpont vagyunk és nagyon valószínű, hogy büntetlenek maradnak azok, akik megtámadnak bennünket”.

Bashar Warda káld érsek végül felhívással fordul a nemzetközi közösséghez, hogy „saját befolyását latba vetve járjon közben a két ország közötti feszültség enyhítéséért”. Végül annak az óhajának adott hangot, hogy „a térségben uralkodó nehéz helyzet ellenére, kívánatosnak tartja Ferenc pápa látogatását Irakban. Erre biztosan sor kerül, még ha nem is tudjuk, hogy mikor. Hagyjuk ezt az imádságra és a Szentlélek akaratára, és bízzunk tovább Jézusban!”

Vaticanews

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑