Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2017. 09. 16.

Erdogan: a nyugati országok “megőrültek” az orosz-török védelmi megállapodás miatt

2017. 09. 16.

Törökország továbbra is maga rendelkezik, arról, milyen módon szavatolja saját biztonságát – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török államfő szerdán Ankarában azután, hogy Oroszország és a NATO-tag Törökország a napokban aláírta az Sz-400 típusú orosz légvédelmi rendszer megvásárlásáról szóló szerződést.

Erdogan szerint a nyugati országok “megőrültek” az orosz-török védelmi megállapodás miatt.

“Mit kellett volna tennünk? Önökre várni? Törökország most és a jövőben is minden óvintézkedést megtesz a biztonság terén” 

– fogalmazott Erdogan a NATO-tagállamokhoz címezve szavait.

A török elnök kedden bejelentette, hogy az egyezmény keretében Ankara már kifizette Moszkvának az előleget.

A fejlett, nagy hatótávolságú Sz-400 rakétarendszer repülőgépek, robotrepülőgépek és ballisztikus rakéták megsemmisítésére alkalmas, 400 kilométeres hatókörben, 30 kilométeres magasságig.

Vlagyimir Kozsin, az orosz elnök haditechnikai együttműködési ügyekben illetékes tanácsadója a megállapodásra vonatkozóan a TASZSZ orosz hírügynökséggel közölte: garantálni tudja, hogy minden, a szerződéssel kapcsolatban meghozott döntés “szigorúan összhangban áll” Oroszország stratégiai érdekeivel. “Ebből a szempontból teljesen megértjük azoknak a nyugati országoknak a reagálását, amelyek megpróbálnak nyomást gyakorolni Törökországra” – tette hozzá.

A török vezetés védelmi szempontból elsősorban attól tart, hogy azok a fegyverek, amelyeket az Egyesült Államok a szíriai kurdoknak az utóbbi hónapokban küldött támogatásul az Iszlám Állam elleni harchoz, a törökországi kurd lázadókhoz kerülnek. Ankara úgy látja, hogy ebben az esetben a szíriai-török határ mindkét oldalán felélénkülnének a saját állammal nem rendelkező kurd kisebbség függetlenedési törekvései.

A Hürriyet tekintélyes török napilap szerdai számában arról írt, hogy a szíriai kurd Népvédelmi Egységek (YPG) milicistái a közelmúltban a török Hatay tartománnyal határos északnyugat-szíriai Afrín térségébe telepítették a Washingtontól kapott nehézfegyverzetüket.

Orientalista.hu – MTI/Orosz Hírek

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑