Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Diplomácia

2016. 04. 13.

Erdogan elindította a büntetőeljárást a német humoristával szemben

2016. 04. 13.

A török kormány hétfőn egy televíziós műsorvezető büntetőjogi felelősségre vonását kérte a német kormánytól egy vers miatt, amelyben a műsorvezető durva szavakkal szidalmazta Recep Tayyip Erdogan török államfőt, többek között nemi életére célozva.

Recep Tayyip Erdogan török elnök feljelentést tett azzal a német televíziós humoristával szemben, aki rendkívül trágár szatirikus versbe csomagolta a török vezető iránti kritikáját a német közszolgálati tévén. A hírt a mainzi ügyészség közölte.

A török kezdeményezés után Jan Böhmermann ellen külföldi államfő megsértése miatt indíthatnak büntetőeljárást, ehhez azonban a német állam hozzájárulása is szükséges.

Angela Merkel már korábban közölte a török miniszterelnökkel, hogy a szándékosan sértő versezetet elítéli.

Steffen Seibert kormányszóvivő berlini tájékoztatóján elmondta: a török nagykövetség úgynevezett szóbeli jegyzéket intézett a külügyminisztériumhoz, amelyben kérte a ZDF neo országos közszolgálati csatorna Neo Magazin Royale című szatirikus műsorának vezetője, Jan Böhmermann felelősségre vonását a műsor március végén sugárzott adásában felolvasott versért.

A kormány tanulmányozza a kérést, ez néhány napig tart – mondta a szóvivő. Hangsúlyozta: Angela Merkel kancellár számára a vélemény, a művészet és a tudomány alaptörvényben rögzített szabadsága természetesen kiemelkedő fontosságú, megkérdőjelezhetetlen érték.

Steffen Seibert rámutatott: maga Jan Böhmermann is elmondta, hogy versével “tudatosan lépett át határokat”.

A kormányszóvivő kiemelte:  a kancellár nem tulajdonít kellő fontosságot a vélemény, a művészet és a tudomány szabadságának, csak azért, hogy ne veszélyeztesse a menekültválság rendezéséért Törökországgal együttműködésben tett erőfeszítések sikerét.

A német kormány felfogása szerint “az alaptörvény alapértékeiről nem lehet vitát nyitni, függetlenül attól, hogy Németország másokkal együtt igyekszik megbirkózni egy közös politikai kihívással” – szögezte le Steffen Seibert.

A török kormány által kezdeményezett eljárás akkor indulhat el, ha a német kormány felhatalmazza annak megindítására az illetékes ügyészséget. Ugyanakkor a török kormány egy ügyvédi irodán keresztül kezdeményezte, hogy az államfő megsértése miatt indítsanak eljárást a humorista ellen. Ezt a kezdeményezést a magánszemélyek által tett többi panasszal együtt kezelik.

A ZDF neo eltávolította a kifogásolt műsorszámot az online műsortárából. Egyben közölte, hogy kitart Jan Böhmermann mellett, műsorát továbbra is sugározzák.

Több közéleti személyiség is szolidaritást vállalt a műsorvezetővel, Angela Merkelt pedig széles körben bírálták, amiért állást foglalt az ügyben. Számosan úgy vélték, hogy a kancellár a menekültválság miatt a török kormánytól függő, kiszolgáltatott helyzetbe került, és emiatt alapvető szabadságjogok csorbulásával járó engedményeket tesz Ankarának.

A szólásszabadság korlátait rendszeresen és szándékosan feszegető német humoristát három évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják.

Orientalista.hu – (MTI, Euronews)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑