Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Lapszemle

2018. 02. 07.

Erdogan különös szövetségese – nem akárki támadná hátba Trumpot

2018. 02. 07.

A római katolikus egyház feje és a török elnök megegyezett abban, hogy a Jeruzsálemről szóló egyoldalú amerikai döntés nem léphet életbe. Törökország „teljes jogú tagságot akar Európában” és nem zár ki egy közös olasz-török fellépést Líbiában.

Trump múlt decemberi döntése, amelyben elismerte Jeruzsálemet izraeli fővárosaként, visszahozta a palesztin kérdést a nemzetközi diplomácia színpadára és súlyosan aláásta Washington hitelét a térség muszlim és keresztény lakosságánál.

Egyben mobilizálta Erdogant, az önjelölt szultánt, aki a döntés által radikálisan növelhette befolyását az arab világban és most nagykövetséget akar nyitni Kelet-Jeruzsálemben. Ha mi már el is felejtettük, Erdogan és neo-ottomán követői nagyon is észben tartják: Isztambul volt azon Kalifátus székhelye 1362-től 1924-ig, amelynek Jeruzsálem is szerves része volt.

Hat évtized után a Vatikánban

A török elnök több külföldi utat is kihúzott a naptárából februárban. Egy betervezett dél-amerikai utat meghatározatlan időre elhalasztott Ankara, gyaníthatóan az észak-szíriai katonai beavatkozás miatt. De Erdogan semmi esetre sem akarta elhalasztani tegnap kezdődött kétnapos vatikáni útját, ahova 16 fős delegációval érkezett, köztük kormányának 5 miniszterével.

59 év után ez az első alkalom, hogy török államelnök a Vatikánba látogat. Az időzítés nem véletlen, hiszen Erdogan szövetségest keres Ferenc pápa személyében a Jeruzsálem státusza körüli vita kapcsán és ezt a látogatás első számú prioritásának nevezte. Az olasz La Stampa napilap vasárnapi számában a török államfő világosan fogalmazott.

„A pápa és jómagam egy oldalon állunk Jeruzsálem ügyében, senki sem hozhat a nemzetközi jog figyelembe vétele nélkül egyoldalú lépést egy városról, amelyet milliárdok hordozzák szívükben”. Hozzátette, hogy „közösen kell lépéseket tennünk a status quo megőrzése érdekében”.

Erdogan felhívta telefonon a pápát Trump jeruzsálemi döntése után és „ezután Ferenc pápa a helyes üzenetet juttatta el Jeruzsálemről a keresztény híveknek szerte a világban és ezért hálás vagyok neki”. Az interjúban Erdogan kiemelte, hogy Törökország „teljes jogú tagságot akar Európában” és nem zárt ki egy közös olasz-török fellépést Líbiában!

Ez így nem léphet életbe

A pápa már órákkal Trump december 6-i bejelentése előtt nyilvánosan a jeruzsálemi status quo fenntartása mellett szállt síkra. A Vatikán a Szentfölddel kapcsolatban a két-állami megoldást támogatja, stabil határokkal mind Izrael, mind Palesztina részére. Erdogan ügyelesen használhatja ki, hogy Ferenc pápa és az amerikai elnök viszonya nagyon messze van az optimálistól, két éve a Szentszék feje egyenesen kijelentette, hogy „Trump nem keresztény”.

A török sajtó megtudott részleteket Erdogan környezetéből a tegnapi tárgyalásokat követően. Eszerint a két fél Jeruzsálem ügyében egyetértését fejezte ki az amerikai döntés hátulütőiről és megegyezett abban, hogy az a Washington által javasolt formában nem léphet életbe.

Privátbankár.hu – Káncz Csaba

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑