Diplomácia

2016. 03. 30.

Erdogan hisztizik, mert a németek kiparodizálták (videó feliratozva)

Német-török diplomáciai feszültség keletkezett egy német szatirikus tévéműsor Erdogánról szóló dala miatt.

Recep Tayyip Erdogan már szultánnnak hiszik magát, és nem csak a török ellenzéki médiumokat hallgatattja el hanem elvárja Berlintől, hogy a német sajtót cenzúrázzák ha éppen a török elnökről kritikus hangnemben írnak.

Az ankarai külügyminisztérium bekérette a német nagykövetet, tiltakozásul egy német közszolgálati televízió szatirikus műsorának Recep Tayyip Erdogan török államfőt gúnyoló dala miatt. – jelentették kedden német hírportálok.

A Norddeutscher Rundfunk (NDR) regionális közszolgálati csatorna extra3 című műsorában március közepén sugárzott dal szerint Recep Tayyip Erdogan Törökországában börtönbe kerülnek az államfőnek nem tetsző cikkeket jegyző újságírók, a nők jogait megtiporják, a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet helyett pedig inkább a kurd lázadók ellen lépnek fel.

A dalhoz szerkesztett klip archív felvételekből áll, amelyek a török hatóságokat brutálisan fellépő gépezetként ábrázolják, és az államfőt előnytelen helyzetekben mutatják be, például amint leesik egy megvadult lóról.

Török diplomáciai körökből származó értesülések szerint az ankarai német nagykövetnél nemcsak tiltakoztak a klip miatt, hanem azt is követelték, hogy a német kormány gondoskodjon terjesztésének leállításáról, az anyag eltávolításáról az NDR online szolgáltatásából.

A nagykövet bekéretéséről szóló hír felháborodást váltott ki Németországban. Tiltakozott többek között az NDR főszerkesztője és a német újságírók szövetségének (DJV) elnöke is, kiemelve, hogy a politikai szatíra a sajtószabadság része.

A műsor szerkesztői a műfaj sajátosságainak megfelelően közölték, hogy megválasztották a hónap munkatársának Recep Tayyip Erdogant, a műsor honlapján pedig közzétették a klipet angol, illetve török nyelvű felirattal.

Német ellenzéki pártok és több német lap élesen bírálta a berlini vezetést, amiért nem tiltakozik Ankara lépése miatt. A bírálatok szerint a német kormány a menekültválság kezeléséről kötött megállapodással kiszolgáltatott, Ankarától függő helyzetbe került, és azért nem áll ki a sajtószabadságért, mert nem akarja veszélyeztetni a menekültügyi egyezséget.

Számos kritika megjelenése után a külügyminisztérium közölte: az ankarai német nagykövet a török külügyminisztériumban folytatott megbeszélésen világossá tette, hogy a sajtó- és véleményszabadságot meg kell védeni. Michael Roth államminiszter külön közleményt adott ki a napokban Törökországban folytatott tárgyalásairól, kiemelve: a “menekültkérdésben folytatott együttműködés” nem jelenti azt, hogy “politikai kedvezmény” jár Ankarának a jogállamiság, az igazságszolgáltatás függetlensége vagy a sajtó- és véleményszabadság tiszteletének a terén.

Michael Roth az extra3 dalának ügyében kibontakozott vitához hozzászólva egy Twitter-üzenetben kijelentette: a vélemény- és sajtószabadságot tiszteletben kell tartani “és punktum”.

Orientalista.hu

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑