Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2016. 07. 22.

Erdogan korlátozhatja az alkotmányt

2016. 07. 22.

Lehetségesnek mondta az alkotmány korlátozott módosítását a parlamenti pártok egyetértésével a török államfő a Reuters brit hírügynökségnek csütörtökön Ankarában adott interjúban.

Recep Tayyip Erdogan közölte, hogy szakadár terrorista szervezetként fognak bánni az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő török hitszónok, Fethullah Gülen törökországi “hálózatával”.

A török államfő beszámolt arról, hogy a sikertelen államcsínykísérlet – múlt hét péntek este – óta 10 ezer 400 embert tartóztattak le, további 4060-at pedig őrizetbe vettek, köztük a hadsereg 103 tábornokát.

Erdogan szavai szerint nem zárható ki újabb államcsínykísérlet lehetősége, de a puccsistáknak nem lesz könnyű dolguk, mert – mint mondta – “éberebbek vagyunk”. Hozzátette, hogy a fegyveres erőket gyorsan átszervezik.

A parlament által csütörtökön elfogadott rendkívüli állapot bevezetéséről szólva a török elnök közölte, hogy az szükség esetén minden további nélkül meghosszabbítható.

A rendkívüli állapotot egyelőre három hónapra hirdette ki Ankara. Az 550 tagú török törvényhozásban a képviselők nagy többsége megszavazta az egész országra kiterjedő rendelkezés bevezetését. A különleges jogrend lehetővé teszi a hatóságoknak, hogy gyorsan és hatékonyan lépjenek fel a puccsisták támogatóival szemben.

Az ENSZ-főtitkár az emberi jogok tiszteletben tartására szólított fel

Az emberi jogok tiszteletben tartására szólította fel a rendkívüli állapot érvénybe lépését követően Törökországot az ENSZ főtitkára.

Ban Ki Mun csütörtökön a világszervezet New York-i székhelyén ismertetett közleményében arra intett, hogy az alkotmányos rendet és az emberi jogokra – így a szólás, a gyülekezés szabadságára és az igazságszolgáltatás függetlenségére – vonatkozó nemzetközi elveket tiszteletben kell tartani.

Az ENSZ-főtitkár hozzátette: reméli, hogy a rendkívüli állapot alkalmazását teljes átláthatóság kíséri majd.

Recep Tayyip Erdogan szerda éjjel, a nemzetbiztonsági tanács ülése után jelentette be, hogy a múlt pénteki puccskísérlet nyomán három hónapra szóló rendkívüli állapotot vezetnek be Törökország egészében. A parlament csütörtökön jóváhagyta az erről szóló javaslatot.

A különleges jogrend lehetővé teszi a hatóságoknak, hogy gyorsan és hatékonyan lépjenek fel a puccsisták támogatóival szemben.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑