Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2015. 10. 29.

Erdogan médiaháborút indított az ellenzéki sajtó ellen

2015. 10. 29.

A török kormány egy hozzá közelálló megbízottat nevezett ki a Koza Ipek Holding élére. A társaság több olyan médiumnak is a tulajdonosa, amely eddig kritikus hangot ütött meg a kormánnyal szemben. A tiltakozó tüntetéseket feloszlatták.

Török ellenzéki politikusok szerint a kormány médiaháborút indított a november elsejei választások előtt. A török rendőrség azokat a szerkesztőségeket ellenőrizték, amelyek a Recep Tayyip Erdogan elnök ellenlábasának számító Fethullah Gülen vezető köreihez köthetőek.

Kedden 22 cég vezetését vették át a Koza Ipek Holding hálózatából, néhány nappal a törökországi parlamenti választások előtt. A társaság több olyan médiumnak is a tulajdonosa, amely eddig kritikus hangot ütött meg a török vezetéssel szemben.

A holding tisztviselőit azzal vádolták meg, hogy Fethullah Gülen imámnak utaltak pénzösszegeket, akit a kormány azzal gyanúsít, hogy az elnök hatalomból való eltávolításán mesterkedik.

Feloszlatták a szabad sajtót követelő isztambuli tüntetést

A török kormány kritikusai és ellenzéki képviselők százai tiltakoznak kedd óta az isztambuli Bugün Televízió székháza előtt. A Kanaltürk és a Bugün TV székházánál vízágyút is bevetettek, hogy eloszlassák a néhány tucat emberből álló, tiltakozó tömeget

A szabad sajtót senki nem tudja elhallgattatni – skandálták török tüntetők Isztalmbulban. A demonstrálók azért mentek az utcákra, mert a rendőrség megszállta az egyik legnagyobb török vállalatcsoport, a Koza-Ipek holding cégeit, amely több ellenzéki média tulajdonosa.- közölte az Euronews.

– Azért vagyok itt, mert cenzúrázzák a médiát. A demokrácia nevében hallatom a hangomat, mert most kínozzák a médiát, és nem állhatok a kínzók oldalán – mondta egy fejkendőt viselő tüntető.

Az ügyészség felügyeleti biztost rendelt a cégek élére, a rendőrség pedig lefoglalta a cégek számos dokumentumát. Az ügyészség gyanúja szerint ugyanis a cégcsoport finanszíroz egy Amerikában élő iszlamista prédikátort, Fethullah Gülent.

A kurd ellenzéki vezető, Selahattin Demirtas szerint már ismerik a hasonló eljárásokat, így az nem lepte meg őket, de nem tartják elfogadhatónak a törvénytelen fellépést.

A rendőrség a médiavállalat melletti demonstrációt úgy ítélte meg, hogy az veszélyezteti az állam biztonságát, ezért könnygázzal és vízágyúval oszlatták fel a tömeget, utána pedig megrohamozták a cégcsoport irodaházát.

Orientalista.hu – Zenobia

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑