Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 08. 10.

Erdogan megbékélt “kedves barátjával Vlagyimirrel”

2016. 08. 10.

Az orosz–török kapcsolatok rendezéséről állapodott meg a két ország államfője Szentpétervárott. Vlagyimir Putyin és vendége, Recep Tayyip Erdogan egyetértett abban, hogy le kell zárni az ellenségeskedés időszakát.

A kereskedelmi és a gazdasági kapcsolatok helyreállítását és a terrorelhárítást nevezte meg a kétoldalú csúcstalálkozó témájának Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor kedden Szentpéterváron fogadta török hivatali partnerét, Recep Tayyip Erdogant.

A két vezető első ízben találkozott azt követően, hogy a török légierő tavaly novemberben légtérsértésre hivatkozva lelőtt egy szíriai bevetésen részt vevő orosz bombázót. A két ország gazdasági büntetőintézkedésekkel is súlyosbított elhidegülésének Erdogan június végi bocsánatkérő levele vetett véget.

A sztrelnai Konsztantyin-palotában tartott keddi csúcstalálkozó a megbékélés látványos gesztusa volt. Ez volt a török elnök első külföldi útja a júliusi elfojtott puccskísérlet óta, ami külön jelentőséget ad a megbeszélésnek.

Putyin arról biztosította vendégét, hogy Oroszország mindig is ellenezte az alkotmányellenes fellépést. Erdogan méltatta, hogy az orosz elnök közvetlenül az államcsínykísérlet után felhívta és támogatásáról biztosította őt, és kijelentette: a török nép az isztambuli tömegtüntetésen kinyilvánította, hogy demokráciában kíván élni. 

Mindketten úgy fogalmaztak, hogy „új fejezetet akarnak nyitni” a kétoldalú kapcsolatokban. Putyin orosz elnök elismerte, hogy rendkívül nehéz volt az elmúlt időszak a két ország kapcsolatában, de úgy látja, már túljutottak ezen.

Közös az akarat, hogy megoldjuk a problémákat, a két nép, a két ország polgárainak érdekében – tette hozzá az orosz államfő. 

A török elnök hangsúlyozta, hogy a két ország viszonya “nagyon más időszak” előtt áll, és a két ország közötti szolidaritás segíteni fogja a regionális konfliktusok megoldását. Erdogan ezzel a szíriai konfliktusra utalt, amelyben Moszkva és Ankara egymással szemben álló szereplőket támogat.  A Fekete-tenger vidéke és a Kaukázus pedig hagyományosan, évszázadok óta birodalmi ellentétek forrása Oroszország és Törökország között.

Moszkva megszünteti a Törökországgal szembeni szankciókat

Oroszország fokozatosan megszünteti a Törökországgal szemben bevezetett szankciókat – jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök a török hivatali partnerével, Recep Tayyip Erdogannal folytatott keddi szentpétervári tárgyalásokat lezáró közös sajtótájékoztatón.

A válság miatt drámaian csökkentek a két ország gazdasági-kereskedelmi kapcsolatai, ideértve két nagy energetikai projektet, egy gázvezeték és egy atomerőmű építését is. Az Oroszországba irányuló török export az idei első fél évben több mint 60 százalékkal csökkent, 737 millió dollárra. A török Riviéráról elmaradtak a gazdag orosz turisták.

A török elnök – aki Putyint „kedves Vlagyimir barátomnak” nevezte – utalt arra, hogy a kétoldalú kereskedelem értéke évi 35 milliárd dollárról 27 milliárdra csökkent. Most arról állapodtak meg, hogy új lendületet adnak az együttműködésnek, és az idén el akarják érni a 100 milliárd dollárt. – Eltökéltek vagyunk, hogy elérjük ezt a célt – tette hozzá Erdogan.

Törökország és Oroszország képes újjáépíteni és a korábbinál is szorosabbra fonni kapcsolatait – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök az orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal közösen megtartott keddi szentpétervári sajtótájékoztatón.

Erdogan, aki ismét többször is “drága barátomnak” nevezte Putyint, elmondta, hogy Ankara kész megvalósítani Oroszországgal közösen a Török Áramlat gázvezetékprojektet és a Törökország első nukleáris erőművének megépítéséről 2010-ben kötött megállapodást.

Putyin közölte, hogy még a nap folyamán megbeszélést folytat Erdogannal a szíriai válságról is, katonai és hírszerzési vezetők bevonásával.

Orientalista.hu – Zenobia (MTI,Euronews, RT)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑