Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2016. 07. 18.

Erdogan minden intézményt „megtisztítana a gülenista vírustól”

2016. 07. 18.

Minden állami intézményt megtisztítunk a gülenista vírustól – fogadkozott Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap az isztambuli Fatih mecsetben, a puccskísérlet áldozatainak gyászszertartásán.

„Lehet, hogy nekik fegyvereik és tankjaik vannak, de nekünk ott van a hitünk” – mondta Erdogan Abdullah Gül korábbi elnök és Ahmet Davutoglu lemondott miniszterelnök oldalán. Erdogan kijelentette, hogy a nemzet akarata győzedelmeskedett Fethullah Gülen Egyesült Államokban élő muszlim hitszónok terrorszervezete felett. Az elnök rámutatott, hogy megkezdték a hadsereget tönkretevő Gülen-csoport tagjainak letartóztatását a katonaságon belül.

A török elnök a 75 éves Gülent vádolja a hatalmának megdöntésére tett pénteki kísérlet előkészítésével. A hitszónok tagadja, hogy köze lett volna az eseményekhez. A péntek éjjel kezdődött puccskísérletben hivatalos adatok szerint legalább 265-en vesztették életüket, köztük 104 puccsista és 161 civil. A sebesültek számát 1440-re becslik.

Minden a régi?

Erdogan nyomatékosította, hogy Törökország az igazságügyi és a külügyminisztériumon keresztül kérni fogja a pennsylvaniai Saylorsburgben élő klerikus és követői kiadatását az Egyesült Államoktól. A tömeg erre a „Fethullah meg fog fizetni!”, „Allah hatalmas!” és „Halálbüntetést rá!” mondatokat kezdte skandálni. Egy demokráciában „nem lehet félretolni az emberek akaratát” – hangsúlyozta Erdogan, hozzátéve, hogy a „bosszú sem cél”. A török elnök egyúttal újra felszólította híveit, hogy szállják meg az utcákat, ezzel mutatva ki támogatásukat.

Eközben Binali Yildirim török miniszterelnök élőben közvetített vasárnapi beszédében azt mondta, hogy a sikertelen puccskísérlet után az élet visszatért a rendes kerékvágásba. A kormányfő szerint a központi bank, a piacok, a tőzsde és a bankrendszer menetrendszerűen működik.

„Véget ért egy újabb rendbontás” – mondta Yildirim. „Ugyanakkor kötelességünknek még nem tettünk eleget. Minél gyorsabban meg kell tisztítanunk” a puccsistáktól az állami intézményeket, hogy „soha többé ne merészeljenek szembefordulni az emberek akaratával” – tette hozzá a miniszterelnök a TRT állami tévécsatorna ankarai főhadiszállásának felkeresése után. A TRT-t a puccsisták pénteken rövid időre elfoglalták, hogy bemondassák közleményüket.

Diplomáciai hatások

Felül kell vizsgálni Törökország partnerségének kérdését az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet elleni szíriai harcban – figyelmeztetett Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter a sikertelen török puccskísérlet után vasárnap.

„Felmerültek kérdések, amelyeket mindenképpen fel kell tenni”

– mondta Ayrault a France 3 francia tévécsatornának. A francia diplomácia vezetője az Iszlám Állam elleni koalíció jövő heti washingtoni ülésén tárgyalná meg Törökország partnerségének kérdését.

Egy francia tisztségviselő később magyarázkodni kényszerült Ayrault megjegyzései miatt, aki szerinte nem akarta megkérdőjelezni Törökország szerepét az IÁ-val szembeni harcban. Eközben John Kerry amerikai külügyminiszter vasárnap leszögezte: az Egyesült Államok nem szakította meg az IÁ elleni harcát a sikertelen török puccskísérlet és következményei miatt.

Elfogták Erdogan és Gül egy-egy bizalmasát

Egyelőre ismeretlen helyen és indokkal őrizetbe vették Ali Yazici ezredest, Recep Tayyip Erdogan török elnök egyik legfőbb katonai tanácsadóját – jelentette a DHA török hírügynökség vasárnap. Az NTV török hírcsatorna szerint Abdullah Gül egykori török államfő egyik tanácsadóját is elfogták a hatóságok.

A puccsistákat sikerült semlegesíteni, és a hadsereg az állam és a török nép szolgálatára áll – idézte az NTV a katonaság közleményét vasárnap. A dokumentum szerint a török nép oroszlánrészt vállalt az államcsíny leverésében, amikor utcára vonult az isztambuli Boszporusz-hidakat is lezáró fegyveres erőkkel szemben.

Isztambulban bukkantak puccsistákra

Még ellenálló puccsistákba ütköztek a török biztonsági erők vasárnap Isztambul második legnagyobb repülőterén és az ország középső részén lévő Konya város légitámaszpontján – közölte egy meg nem nevezett tisztségviselő.

A biztonsági erők figyelmeztető lövéseket adtak le az Isztambul ázsiai részén lévő Sabiha Gökcen repülőtéren, de az ott ellenálló puccsista katonák nem viszonozták a tüzet. Több katonát letartóztattak ott. Voltak összecsapások Konyában is – tette hozzá az illető, azt állítva, hogy a hatóságok ellenőrzés alatt tartják a helyzetet a támaszponton.

Az Anadolu török hírügynökség úgy értesült, hogy a konyai támaszponton letartóztattak hét embert, köztük egy ezredest.

Ezrek tiltakoztak a puccskísérlet ellen

Tüntetők ezrei vonultak fel szombat éjjel több török városban, támogatásukról biztosítva a török kormányt és tiltakozva a több mint kétszáz halálos áldozatot követelő puccskísérlet ellen. Eközben Ciprasz közölte: Athén kész kiadni Ankarának azt a nyolc embert, akik helikopteren menekülve görög területen szálltak le és kértek politikai menedékjogot. John Kerry kifogásolja az ankarai megnyilatkozásokat a puccsban játszott amerikai szerepről. Hatezerre nőtt az őrizetbe vettek száma.

Magyar Nemzet Online

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑